Doznajte kako se rashladiti i maksimalno uštedjeti na računima: Pitamo vas što mislite o klima uređaju

Luka Kalac
14. lipnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Počele su ljetne vrućine koje će se intenzivirati kroz nekoliko tjedana. Mnogi se u to doba oslanjaju na korištenje klima uređaja, no postavlja se pitanje kako ga je najbolje koristiti kada je riječ o potrošnji električne energije. Tajna leži u tome da ćete najveće koristi ostvariti radom u njihovoj punoj brzini. Jednako tako, maksimalna štednja električne energije ostvaruje se kada je vaš klima uređaj podešen na 26 Celzijevih stupnjeva.

Vanjska jedinica klima uređaja.

Klima uređaj | Foto: unsplash / Carlos Lindner

Polovica je lipnja, a ljetne temperature zraka tek kreću, nakon brojnih vremenskih nestabilnosti. S ljetnim vrućinama bilježi se i porast korištenja klima uređaja.

Iako postoje i dalje osobe koje ga odbijaju koristiti zbog zdravstvenih ili financijskih razloga, većina se ipak oslanja na njega. Neprestano korištenje klima uređaja može značajno povisiti iznos na vašim računima za struju.

Ugasiti klimu ili je ostaviti da radi kada napuštate stan?

Mnogi i dalje postavljaju pitanje ostvaruje li se veća štednja električne energije gašenjem klime kada napuštate svoj stan ili je pametniji izbor ostaviti i ne gasiti klimu uređaj u tom slučaju. Najveće koristi će se tako od korištenja klima uređaja ili drugih oblika sustava za hlađenje prostora ostvariti radom u njihovoj punoj brzini, ali određeni period.

Jednostavnije rečeno, doći će do manje potrošnje električne energije ako pustite klima uređaj da radi punom snagom određeni kraći period nego kada je koristite gotov cijelog dana da radi na istoj temperaturi, pri čemu koristi manju snagu, piše citymagazine.danas.rs.

Imajte na umu da ćete uštedjeti novac i odvlažiti prostor ako je vaš klima uređaj na punom intenzitetu rada. Preporuka stručnjaka je da postavite klimu uređaj na 26 Celzijevih stupnjeva kako bi ostvarili maksimalnu uštedu energije.

Recite nam svoje mišljenje

U našoj anketi o pitamo vas za mišljenje o korištenju klima uređaja. Od odgovora nudimo pet opcija: ‘Da, ne mogu zamisliti ljeto bez nje’, ‘Ponekad, kada je stvarno vruće’, ‘Ne, nije zdravo i nepotrebno je’ i ‘Ne, skupo je’.

Umirovljenici, sudjelujte u našoj anketi i recite nam što mislite o ovoj temi:

Koristite li klimu?

Copy link
Powered by Social Snap