[7.10.] Rođen jedan od najboljih hrvatskih glumaca svih vremena Ivo Gregurević

Josip Mihaljević
7. listopada 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan u Orašju 1952. godine rođen je velikan hrvatskog glumišta Ivo Gregurević. Na filmu je debitirao 1977. godine. Zapažene glumačke uspjehe i nagrade osvojio je na sva tri polja: kazalište, televizija i film. Nažalost, zauvijek nas je napustio 2. siječnja 2019. godine.

ivo gregurević

Foto: Ivo Gregurević | YouTube screenshot

Ivo Gregurević rođen je na današnji dan 1952. godine u Donjoj Mahali kod Orašja. Kao mladić se zaljubio u film i kino, a od te ljubavi je napravio sjajnu karijeru.

Po završetku srednje škole upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu i vrlo brzo (1977.) debitira na filmu u ulozi gastarbajtera na radu u Njemačkoj.

Iste godine ga Antun Vrdoljak angažira u kultnom filmu Mećava. Uloge narodnih grubijana, provincijalaca i šerifa obilježile su mu karijeru. Najbolji primjer toga je uloga slavonskog razbojnika u Čarugi redatelja Rajka Grlića iz 1991. godine.

Veliku popularnost stekao je u igranoj seriji Velo Misto s ulogom Netjaka. Sredinom 80-ih godina postaje prvak Drame u HNK Zagrebu te je i danas na toj poziciji. Na daskama koje život znače tumačio je likove iz svjetski poznatih pisaca poput Shakespearea, Čehova, Gogolja, Krleže, Držića i brojnih drugih.

Dobitnik je brojnih nagrada iz kojih se najviše ističe prestižna nagrada Vladimir Nazor. Iza sebe ima oko 90 filmova, 19 televizijskih serija i 30-ak kazališnih predstava. Magazin Hollywood ga je smjestio na drugo mjesto najboljih hrvatskih glumaca svih vremena, tik iza Fabijana Šovagovića.

Aktivno je radio na festivalu Dani hrvatskog filma u Orašju, kojeg je i sam pokrenuo 1995. godine.

Legendarni glumac preminuo je 2019. godine u 68. godini života.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [6.10.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap