[6.10.] Izbacili mu kozu sa stadiona: Početak priče o najčudnijem sportskom prokletstvu

Josip Mihaljević
5. listopada 2018.
Vremeplov
A- A+

Bejzbol je većini Europljana dosadan i nezanimljiv sport, iako je u SAD-u iza američkog nogometa i košarke treći najpopularniji. Na današnji dan u američkom bejzbolu se dogodio jedan zanimljiv događaj, a posljedice su trajale čak 71 godinu!

koza billy

Foto: William Sianis i koza Murphy u prepirci sa zaštitarom | Youtube screenshot

Na današnji dan davne 1945. godine igralo se Svjetsko prvenstvo u bejzbolu u SAD-u. Na utakmici između Chicago Cubsa (četvrta najpopularnija ekipa u SAD-u), stanoviti William Sianis došao je s dvije ulaznice. Jedna za njega, a druga za njegovog “kućnog” ljubimca – kozu Murphy.

Cubsi su vodili protiv Detroita 1:0, a gledatelji su se počeli žaliti na Sianisovu kozu, govoreći kako previše smrdi. Zaštitari su došli do Sianisa i zamolili ga da izađe s kozom van stadiona na što se on strašno naljutio.

“Ovo je glupost, Cubsi neće više pobjeđivati! Nećete više osvojiti ništa!”, vikao je ljutiti navijač dok je izlazio van s kozom. Cubsi su taj dvoboj izgubili 1:4 i ispali su sa Svjetskog prvenstva.

Sianis je navodno poslao i telegram vlasniku Chicago Cubsa u kojem je pisalo kako oni više nikada neće osvojiti Svjetsko prvenstvo, jer su mu uvrijedili kozu.

Mediji su s ruganjem popratili cijeli događaj, a onda se počelo događati nešto zanimljivo. Koliko god jaku ekipu imali, Cubsi su nizali loše rezultate jedan za drugim. Nisu se kvalificirali za Svjetsko prvenstvo čak 71 godinu nakon ovog događaja, taman na 46. obljetnicu smrti vlasnika koze koji ih je prokleo.

Prokletstvo je “razbijeno” tek 2016. godine, kada su Cubsi uspjeli dobiti Los Angeles Dodgerse rezultatom 5-0 u finalu. Bio im je to prvi trofej otkako su izbacili Sianisa i njegovu kozu izvan stadiona.

Tijekom perioda “suše”, Cubsi i čak sami Sianis pokušali su razbiti prokletstvo. Sianis je na silu dovlačio razno razne koze na stadion, ali ništa nije pomagalo. Navijači su organizirali nekoliko prosvjeda u kojima su na razne načine pokušavali slomiti prokletstvo: izvodili su rituale micanja prokletstva, probali su spaliti loptu s kojom se igralo prvenstvo ’45. godine, zvali su svećenike kako bi skinuli kletvu, a 2011. su pokrenuli inicijativu gdje su članovi financirali siromašne obitelji s kozjim proizvodima.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [5.10.] na ovom linku.

[6.10.] Izbacili mu kozu sa stadiona: Početak priče o najčudnijem sportskom prokletstvu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap