[4.7.] Na današnji dan 1998. smo razbili Njemačku 3:0 u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva

Josip Mihaljević
4. srpnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Kada se mala Hrvatska 1998. kvalificirala za drugu fazu Svjetskog prvenstva 1998. godine, većina navijača je smatrala da smo svoj cilj ostvarili. Ipak, priča se nastavila. U osmini finala smo u jednoj teškoj utakmici poslali Rumunje kuću, a onda je u četvrtini finala na red došla Njemačka.

hrvatska 1998

Foto: Youtube screenshot

Nakon Rumunjske, u četrtini finala je red doša na Nijemce, dugogodišnju nogometnu naciju koje se na turnirima svi pomalo boje. S razlogom, Nijemci su što se Svjetskih prvenstava tiče, najtrofejnija europska nacija.

Hrvatska je bila u četvrtini finala, a cijeli svijet je pisao o malo zemlji koja je tek nekoliko godina stara i igra u neobičnim dresovima s crveno-bijelim kvadratićima.

Cijela država je bila na iglama. Na tribinama Franjo Tuđman, a u VIP loži ispod njega kancelar Helmut Kohl. Nisu razgovarali.

Nijemci su utakmicu otvorili malo bolje, tada nas je spašavao Ladić baš kao što je to prije nekoliko dana napravio Danijel Subašić. U 40. minuti, Davor Šuker je pobjego Wörnsu koji je ostao zadnji igrač i morao je rušiti Šukera. Sudac ga je poslao na rani tuš, a Nijemci su počeli pokazivati znakove nervoze.

Hrvatska je s igračem više u ovako bitnoj utakmici napravila ono što je rijetko ikad postigao – izdominirala Nijemce. Načeo ih je Robert Jarni sa svojim prvim i jedinim pogotkom za reprezentaciju, a pred kraj utakmice, kada su Nijemci bili apsolutno nemoćni, u strijelce su se upisali Goran Vlaović i Davor Šuker.

Ovu pobjedu su odmah mnogi nazvali najvećim uspjehom hrvatskog sporta. Danas, dvadeset godina kasnije, nalazimo se u sličnoj, ako ne i boljoj situaciji, a za nekoliko tjedana ćemo se možda radovati novim najvećim uspjehom hrvatskog sporta.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [3.7.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap