[3.7.] “Kralj guštera” Jim Morrison pronađen mrtav u dobi od 27 godina

Josip Mihaljević
3. srpnja 2018.
Vremeplov
A- A+

James Douglas Morrison bio je američki pjevač i tekstopisac, najpoznatiji kao pjevač u legendarnom bendu The Doors. Njegovi tekstovi su bili iznimno poetični, a zbog specifičnog glasa išli su ruku pod druku. Njegova divlja osobnost, energični nastupi uživo, buran život i prerana smrt podarili su mu mjesto na samom vrhu rock glazbe.

jim morrison

Foto: Jim Morrison i Pamela Courson | Youtube screenshot

Jim Morrison ostat će zapamćen kao jedan od najboljih frontmena u povijesti rock glazbe. Bio je suosnivač legendarnih the Doorsa u Kaliforniji 1965. godine. Dvije pune godine bend je proveo u totalnoj opskurnosti, sve dok nisu napisali hit koji je osvojio zemlju.

Riječ je o pjesmi “Light My Fire” s prvog ikad snimljenog albuma. Od praktični nepoznatih umjetnika u eri “djece cvijeća”, grupa the Doors je preko noći postala poznata. Jim Morrison je sudjelovao na ukupno šest albuma od kojih su svi odlično ocijenjeni.

Ipak, teret slave i buran život imaju svoje probleme. Morisson je još u 60-ima počeo imati problema s alkoholom koji su znali utjecati na njegove nastupe i stvarati probleme u životu. Njegova dugogodišnja djevojka Pamela Courson provela je s njim zadnje trenutke života.

Na današnji dan 1971. godine, pronašla ga je mrtvog u kadi u jednoj hotelskoj sobi u Parizu. Liječnik je došao i ustanovio da mu je otkazalo srce, iako zbog nedostatka autopsije nikada nećemo doznati pravi uzrok smrti. Najpopularnija teorija je da se predozirao.

Morrisonova smrt ga je samo dodatno zacementirala kao ikonu popularne kulture. Bio je jedan od predstavnika “djece cvijeća”, kontrakulture u SAD-u koja je u šezdesetim i sedamdesetim godinama eksplodirala, posebice među mladima.

Grupa the Doors nije mogla bez svog glavnog lika, snimili su još dva albuma nakon njegove smrti, a nakon toga su se raspali.

Klub 27

Interesantna stvar koju su mnogi primjetili, u razdoblju između 1969. i 1971. godine preminuli su Brian Jones, Janis Joplin, Jimi Hendrix i Jim Morrison. Svi su u trenutku smrti imali 27 godina. Iako su tek rijetki radili poveznice između tog, koncept kluba 27 će se samo širiti u budućnosti.

Kada je frontmen Nirvane Kurt Cobain umro s 27, ideja o “Klubu 27”  proširila se svijetom. Najnoviji dodatak klubu 27 bila je pjevačica Amy Winehouse koja je preminula 2011. godine.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [2.7.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap