[18.10.] Tko ga ne zna, skupo bi ga platio: Proizveden prvi ‘Fićo’ u povijesti!

Josip Mihaljević
18. listopada 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1955. svjetlo dana ugledao je jedan od simbola Jugoslavije – Zastava 750. To mu je bilo službeno ime, iako je daleko popularniji pod nazivima Fićo, Fića ili Fiček. Najčešće vozilo na jugoslavenskim cestama mnogim je vlasnicima zadavalo glavobolje, a nerijetki su se morali tješiti s mišlju “barem malo troši”!

 fićo

Foto: YouTube screenshot

Prvi Fićo proizveden je na današnji dan pod markom Zastava, a proizvela ga je srpski proizvođač automobila i vatrenog oružja Zavodi Crvena zastava.

Model Zastava 750 proizveden je po licenci 1955. godine, a iste godine je predstavljen na sajmu automobila u Ženevi. Suradnja između Zastave i talijanskog Fiata urodila je plodom, a tijekom pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća, tehnološki razvoj u tvornici Zastava nije puno zaostajao za Fiatovim pogonima.

Fićo je bio presudan za široku motorizaciju u Jugoslaviji koja je htjela građanima osigurati relativno jeftin automobil. Koristili su ga i vozila policije, hitne pomoći i vojske, a godinama je Fićo bio službeno vozilo za obuku novih vozača. Iako je bio relativno jednostavan za održavanje, brojni komični kvarovi su ostavili golem utjecaj na popularnu kulturu bivše Juge.

Mnoge pjesme, šale i filmovi su snimljeni, a šalili su se na račun upravo ovog automobila.

Fićo je polako počeo padati u zaborav nakon predstavljanja Zastave 101, većeg i udobnijeg automobila. Ali Fićo je i dalje dominirao na tržištu, ljudi su ga jednostavno koristili kao “drugi automobil u obitelji”.

Proizvodnja Fiće je trajala sve do 1985. godine, iako je dobio svog duhovnog nasljednika: Zastavu Koral, odnosno Yugića.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [17.10.] na ovom linku.

[18.10.] Tko ga ne zna, skupo bi ga platio: Proizveden prvi ‘Fićo’ u povijesti!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap