[8.10.] U Solinu okrunjen kralj Dalmacije i Hrvatske – Dmitar Zvonimir

Josip Mihaljević
8. listopada 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan prije gotovo tisuću godina (1075.) okrunjen je jedan od najvećih hrvatskih kraljeva – Dmitar Zvonimir. Okrunjen je u Solinu, a garanciju krune je dao papa Grgur VII.

kralj dmitar zvonimir

Foto: YouTube screenshot

Prije gotovo tisuću godina, na (najvjerojatnije) današnji dan 1075. u Solinu okrunjen je Kralj Dalmacije i Hrvatske Dmitar Zvonimir.

Malo toga se zna o Zvonimirovom životu prije no što je postao kralj, iako je najvjerojatnije bio nećak kralja Petra Krešimira IV. Zna se i da je bio slavonski ban i neko vrijeme suvladar na dvoru Petra Krešimira IV. te da je bio oženjem Jelenom Lijepom, kćerkom ugarskog kralja Bele I.

Do krune je došao pomalo neregularnim načinom budući da su Petra Krešimira IV. oteli Talijani, a u krunidbenom lancu su preskočili starijeg nećaka Stjepana II. Takva pak odluka nije bila nasilna niti se radilo o puču, postoje dokazi da su hrvatski banovi upravo Zvonimira postavili za kralja.

Nakon izbora, papa Grgur VII. šalje legata Gebizona i Fulkona kako bi riješili pitanje krune. Crkva je u tom periodu bila najmoćnija europska institucija, a za “pravu” krunu bilo je potrebno osigurati vazalstvo Papinskoj državi. To je uključivalo vjernost rimskome papi, obećanje da će štititi i širiti kršćansku vjeru u Hrvatskoj te danak od 200 dukata godišnje.

Papinsko odobravanje krune je u tom povijesnom periodu vrijedilo kao međunarodno priznanje kraljevine. Kao kralj, stolovao je u Kninu.

Kralj Zvonimir jedan je od najuspješnijih vladara Hrvatske. Za vrijeme njegove vladavine nije bilo puno ratovanja (osim obaveznih protiv neprijatelja Crkve), više se fokusirao na društvene promjene: privatizaciju javnog vlasništva, začeci vlastelinstva i početak procesa feudalizacije.

Nažalost, malo toga se zna o smrti kralja Zvonimira, a nakon njegove smrti su krenule loše stvari. Nasljedio ga je spomenuti Stjepan II., ali samo na dvije godine. Nakon njega došao je Petar Svačić, posljednji hrvatski kralj. Smrću Petra Svačića okončana je dinastija hrvatskih kraljeva i hrvatska kruna je pala u mađarske ruke.

https://www.youtube.com/watch?v=bDljGxaM0qM

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [7.10.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap