[17.10.] Prva utakmica hrvatske nogometne reprezentacije završila pobjedom protiv SAD-a

Josip Mihaljević
17. listopada 2018.
Vremeplov
A- A+

U napetim političkim odnosima pred sam kraj Jugoslavije, Hrvatska je na današnji dan 1990. godine odigrala svoju prvu nogometnu utakmicu. Žrtve su bile SAD, koji su pred tridesetak tisuća navijača na zagrebačkom Maksimiru izgubili rezultatom 2:1. Pravo je čudo da se utakmica uspjela organizirati, budući da je Nogometni savez Jugoslavije sve činio da do utakmice ne dođe…

prva utakmica hrvatske

Marko “Mlinka” Mlinarić i Zoran Vulić prilikom intoniranja Lijepe naše | YouTube screenshot

Na današnji dan 1990. godine u Zagrebu, hrvatska nogometna reprezentacija je u prijateljskoj utakmici odmjerila snage protiv SAD-a. To je prvi puta da se okupila hrvatska selekcija od 1956. godine, kada su odigrali posljednju međunarodnu utakmicu protiv Indonezije.

Pravo je čudo da je do utakmice uopće došlo, budući da je Nogometni savez Jugoslavije sve činio da do nje ne dođe. Tako su na isti dan igrala utakmica reprezentacije Jugoslavije protiv Sovjetskog Saveza. Zbog toga su Boban, Šuker, Bokšić i Jarni igrali za mladu jugoslavensku selekciju, a prvi izbornik hrvatske Dražen Jerković morao se snaći. Mnogi igrači su u posljednji čas otkazali nastup, a izbornik je na raspolaganju imao samo 14 igrača.

Predvođeni kapetanom i budućim izbornikom Zlatkom “Cicom” Kranjčarom, ekipa je bila sljedeća: Dražen Ladić, Tonči Gabrić, Marko Mlinarić, Zoran Vulić, Darko Dražić, Drago Čelić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Gregor Židan, Kujtim Shala, Ivan Cvjetković, Mladen Mladenović i Aljoša Asanović.

Kako bi popunio kadar, izbornik je pozvao Dinamovce Kujtima Shalu (Albanac) i Gregu Židana (Slovenac).

Prvi pogodak za reprezentaciju zabio je Aljoša Asanović, a drugi Ivan Cvjetković. Igračem utakmice proglašen je Marko Mlinarić.

Dvoboj između dvije reprezentacije nije bio samo važna sportska manifestacija, nego i politička poruka. Istog dana obilježilo se i vraćanje spomenika bana Jelačića na središnji zagrebački trg, a utakmica je bila organizirana kao velika proslava na kraju dana.

Sada, kada s ponosom možemo reći da smo svjetski viceprvaci, valja podsjetiti na izjavu Zlatka Kranjčara koji je hrvatskoj selekciji davne 1990. godine prognozirao veliki uspjeh:

“Ova će momčad kad joj se pridruže talentirani mladi nogometaši, kojih imamo, osvajati medalje na svjetskim prvenstvima”, izjavio je tada Cico.

https://www.youtube.com/watch?v=VpeYD3HtBf4

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [16.10.] na ovom linku.

Copy link
Powered by Social Snap