[14.10.] SSSR i Amerikanci se našli u mat poziciji: Započela kubanska raketna kriza

Josip Mihaljević
14. listopada 2018.
Vremeplov
A- A+

Odmah nakon izuma nuklearnog oružja, Amerikanci su bili nervozni testirati razornu moć. Stradali su Hiroshima i Nagasaki i to do danas ostaje jedini put kada je nuklearno oružje upotrijebljeno u ratovanju. Na svu sreću, tome je i dalje tako, ali ne toliko davne 1962. godine nuklearna prijetnja je bila velika.

kubanska nuklearna kriza

Foto: YouTube screenshot

Vrhunac Hladnoga rata između SAD-a i SSSR-a krenuo se događati na današnji dan 1962. godine, kada je CIA zračnim snimkama primijetila ruske nuklearne rakete na Kubi.

Između Kube i Floride su samo 169 kilometra, a to je Amerikancima predstavljalo preveliku opasnost iz nekoliko razloga. Kuba je tijekom Hladnoga rata, predstavljala veliki trn u oku SAD-a, budući da se radilo o neželjenom komunističkom savezniku Sovjetskog saveza u “susjedstvu”.

Amerikanci su se već nekoliko desetljeća petljali u razvoj Kube, organizirajući neuspješne atentate na neuništivog Fidela Castra, sve dok Kuba nije pozvala upomoć. Rusi su spremno odgovorili, iako je i njihov interes bio u igri.

U situaciji kada je SAD svoje nuklearne rakete čuvao u sovjetskom susjedstvu (u Turskoj), SSSR je odlučio svoje rakete “čuvati” u američkom susjedstvu. To je značilo da bi rakete iz Kube (koje lete oko 9200 km/h) brže stigle u SAD, nego što bi rakete iz Turske stigle na Rusiju.

CIA je odmah obavijestila predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja i kriza je počela. Trinaest dana “šahovskog” nadmetavanja, praznih prijetnji, blefiranja na najvećoj svjetskoj pozornici.

Na svu sreću, prevladale su hladne glave, a rasplet je bio ovakav:

  • SAD obećaje da neće izvršiti invaziju Kube
  • Rusi miču svoje nuklearne rakete s Kube i vraćaju ih u rusiju
  • SAD miče svoje nuklearne rakete iz Turske i vraća ih u SAD

Ova posljednja informacije dugi niz godina nije izašla u javnost, budući da Amerikanci nisu htjeli izgledati “preslabi” u pregovorima.

https://www.youtube.com/watch?v=qQHGx2p7xmk

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [13.10.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap