[13.10.] Nakon što su otrovali rimskog cara Klaudija, nasljedio ga je najgori rimski car ikad – Neron

Josip Mihaljević
13. listopada 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 54. godine poslije Krista, od posljedica trovanja preminuo je rimski car Klaudije. Klaudije se, unatoč očekivanjima, pokazao kao sposoban vladar i ambiciozni graditelj: gradio je ceste, akvadukte i infrastrukturu diljem Carstva i tijekom njegovog mandata započelo je osvajanje Britanije. Nasljedio ga je vjerojatno najgori rimski car ikada – Neron.

neron

Foto: Neron kao ‘Antikrist’ | YouTube screenshot

Ako znate išta o povijesti starih Rimljana, vjerojatno ste čuli za cara Nerona.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustitre

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustitre
Tečaj €/kn: 7,53450

Došao je na vlast kao 17-godišnjak, nakon što je prijašnjeg cara Klaudija otrovala Neronova majka. Ona mu je dominirala životom, ali na koncu nije mogla obuzdati njegovu divlju narav, posebice nakon što je postao najmoćniji čovjek u Rimu.

Prvih nekoliko godina bio kompetentan vladar

Neron se u javnosti volio pojavljivati i prezentirati kao nadareni pjesnik i glazbenik, što su njegova majka i šire plemstvo smatrali nedostojnim rimskoga cara. U prvim godinama, gradio je kazališta diljem Carstva, a financirao ih je tako što je dizao poreze srednjoj i višoj klasi.

Prijelomna točka u njegovom životu je ubojstvo vlastite majke. Povjesničari ne mogu utvrditi točan razlog, ali pretpostavljaju da je ona htjela “vladati kroz njega”, a on to više nije mogao trpiti. Nakon tog događaja, Neron je nesumnjivo postao ubojica. Naređivao je ubojstva senatora, plemstva i bilo koga tko se usudio govoriti protiv njega. Između ostalih ljudi koje je dao ubiti, tu se nalaze njegov brat i njegova žena Oktavija.

Zapalio Rim i okrivio kršćane

Opijen moći, Neron je sve radio kako bi se predstavio kao živući bog i totalno je skrenuo s uma. Najbolji primjer je veliki rimski požar, za kojeg su kroz povijest mnogi povjesničari upravo krivili cara Nerona. Navode kako je htio zapaliti određene dijelove grada kako bi napravio mjesta za svoju zlatnu božanstvenu palaču. Tri rimska naselja su u potpunosti uništena, sedam ih je oštećeno, a samo četiri su ostala netaknuta.

Požar je trajao čak šest dana, a Neron je optužio pripadnike novonastale religije kršćanstva za podmetanje požara. Zatim je naradio veliki progon kršćana, a svakog ulovljenog bi spaljivao na lomači. Za vrijeme njegove vladavine, umro je i sv. Peter, kojeg je raspeo naopačke na križu.

Posljednje godine njegovog 14-godišnjeg mandata obilježene su tiranijskom vladavinom što je ponukalo plemstvo na urotu protiv Cara. Vijest je došla do Nerona, a on je već posve sišao s uma htio preduhitriti njih kako bi izveo samoubojstvo. Nije mogao to učiniti, pa je naredio jednom svojem vojniku da ga ubije.

Neron je sigurno najpoznatiji od popularnih lista “najgorih rimskih careva”, koji gotovo uvijek uključuju njega, Kaligulu (koji je svog magarca proglasio konzulom) i Komoda (koji je potrošio državnu blagajnu i ubio sve bogate ljude kako bi ju napunio).

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [12.10.] na ovom linku.

[13.10.] Nakon što su otrovali rimskog cara Klaudija, nasljedio ga je najgori rimski car ikad – Neron
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap