[1.10.] JNA i Crnogorska teritorijalna obrana započele s granatiranjem Dubrovnika

Josip Mihaljević
1. listopada 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1991. godine službeno je započeo opći napad Jugoslavenske narodne armije na Dubrovnik. Taj mučni događaj smatra se jednim od najvećih zločina nad svjetskim kulturnim nasljeđem.

dubrovnik granatiranje

Foto: Youtube screenshot

U rujnu 1991. šire dubrovačko područje bilo je izloženo napadima srpsko-crnogorskih snaga pri čemu su brojni povijesni i kulturni objekti teže oštećeni. Veliki opći napad počeo je na današnji dan, a obrana Dubrovnika trajala je sve do 26. svibnja 1992. godine.

Samo dva dana prije početka napada crnogorski admiral Vladimir Barović na Visu je počinio samoubojstvo, budući da je napad na Dubrovnik smatrao djelom koje je u potpunoj suprotnosi s crnogorskom časti.

Zrakoplovi Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva raketirali su trafostanice, komunikacijski odašiljač te stanice za opskrbu Dubrovnika vodom. Već prvog dana Dubrovčani su ostali bez struje i vode, a jedinu vezu s vanjskim svijetom su mogli ostvariti pomoću amaterskih radio-stanica.

Ubijeno su 182 pripadnika iz dubrovačkih postrojbi, oko 235 branitelja iz drugih postrojbi Hrvatske vojske te 92 civila.

Dubrovnik je u potpunosti bio okružen neprijateljskom vojskom, a veći dio dubrovačke općine pretrpio je ogromnu materijalnu štetu. Uništeni su mnogi spomenici kulture, a procjenjuje se da je oštećeno oko 30% objekata.

U Crnoj Gori su u prosincu izbili antiratni prosvjedi, skupilo se oko 10.000 ljudi koji su osuđivali napade i od Hrvata tražili oprost.

Nekoliko stotina kilometara dalje, u Beogradu, u proljeću 1992. godine održavala se glazbena manifestacija “Beogradsko proljeće”, kada je na scenu stupio kultni srpski umjetnik i svima okupljenima poručio sljedeće:

https://www.youtube.com/watch?v=hF5vvXGSdjc

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [30.9.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap