[30.9.] Dva mjeseca prije Mozartove smrti premijerno izvedena opera “Čarobna frula”

Josip Mihaljević
30. rujna 2018.
Vremeplov
A- A+

Opera “Čarobna frula” bila je posljednje remek djelo koje je majstor Wolfgang Amadeus Mozart uspio napisati prije njegove prerane smrti u 35. godini života. Opera je izvedena na današnji dan, a danas je doslovce najizvođenija opera u čitavom svijetu.

mozart čarobna frula

Foto: Pixabay

Oni koji su se na današnji dan 1791. godine našli u Beču, imali su priliku poslušati premijeru posljednje opere koju će napisati veliki Wolfgang Amadeus Mozart. On je napisao skladbu, a njegov prijatelj Emanuel Schikaneder je bio zadužen za libreto.

Čarobna frula se sastoji od dva čina, a sastoji se od govorenih i pjevanih dijaloga u formi koja se zove Singspiel.

Sama dramska radnja zasnovana je fantastičnoj priči u čarobnoj zemlji iz bajke, a glavna tema je borba između dobra i zla. Svijet dobrote predstavlja veliki svećenik Sarastro, a svijet zla predstavlja zloglasna Kraljica noći. U cijelu priču upada artefakt poznat kao Čarobna frula, predmet magične moći za koji se svi bore – a mogao bi odlučiti pobjednika.

Upravo je arija Kraljice noći jedan od najpoznatijih dijelova opere, ako ne i najpoznatiji dio iz svih opera zajedno. Tonovi u ariji su toliko visoki, da ih samo nekoliko koloraturnih sopranistica može otpjevati onako kako je Mozart zamislio.

I Mozart i Schikaneder bili su pripadnici tzv. slobodnozidarskog pokreta (masona), a različiti povjesničari upućuju da je upravo ova opera prožeta ideologijom slobodnog zidarstva. Dobri svećenik Sarastro predstavlja masone, dok rigidna kraljica noći predstavlja zli status quo.

U nastavku možete poslušati najpoznatiji dio najpoznatije i najizvođenije opere ikada:

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [30.9.] na ovom linku.

[30.9.] Dva mjeseca prije Mozartove smrti premijerno izvedena opera “Čarobna frula”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap