Život u centru Dubrovnika za starije osobe nije lagan: ‘Ako niste pokretni, imate jako velik problem’

Ana Kanazir
4. travnja 2024.
Priče
A- A+

Dubrovnik je lijep grad na samom jugu Hrvatske. Krasi ga bogata povijest i tradicija koja se ocrtava diljem njegovih ulica. S druge strane, dobro je poznato kako su cijene, pogotovo u sezoni, poprilično visoke, a još jedan problem su i stepenice u samoj staroj gradskoj jezgri. Upravo zbog njih je starijim osobama koje tamo žive nekada teško kretati se i dobiti potrebnu pomoć, što nam je rekla i gospođa Rina koja ima bolesnu i nepokretnu majku umirovljenicu.

Montaža stepenica u Dubrovniku i sugovornice Rine

Dubrovnik i gospođa Rina | Foto: Mirovina.hr

Život u Dubrovniku se na prvu čini idealan, ali zapravo krije nekoliko problema, pogotovo za nepokretne ili slabo pokretne osobe. Upravo nam je više o tome ispričala stanarka Rina.

Umirovljenici na radionici u Deši
Organizacija Deša pruža niz sadržaja: 'Umirovljeničko tkivo u Dubrovniku je živo, a voljni su učiti i dijeliti'

Odmah na početku razgovora gospođa Rina nam je rekla kako je lijepo i sigurno živjeti u Dubrovniku i kako nema straha da će se nešto dogoditi njezinoj mami ako se prošeće Stradunom. Ipak, postoji nekoliko problema za one koji žive u staroj gradskoj jezgri. Prvi problem su cijene koje su previsoke, posebno u sezoni, a drugi problem  su stepenice za one starije osobe koje su slabo pokretne ili nepokretne. Točnije, ovaj problem je velik kod dostava iz trgovina ili pak dolaska hitne pomoći.

– Ako niste pokretni, imate jako velik problem. Ja živim u južnom dijelu grada i imam puno stepenica do doma. Moje iskustvo s mamom koja je bolesna i koja nije pokretna je jako teško. Ako zovete hitnu pomoć, doći će, ali će vas prvo pitati imate li koga tko će pomoći nositi osobu. Drugi veliki problem je dostava. Morate se sami polomiti da vam dođu i to ćete jako puno platiti. Ako ste umirovljenik i nemate nikoga tko će vam pomoći, onda vam je jako loše, a ako imate nekoga tko će vam pomoć, onda vam je dobro, rekla nam je sugovornica.

Što nam je još ispričala o nedostacima, ali i prednostima života u Dubrovniku možete pogledati u videu ispod:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap