Umirovljenici Meliti unuk plaća dom: Moj vam je moto “U se na se i poda se”

Jasmina Grgurić Zanze
27. rujna 2019.
Priče
A- A+

Melita Plavšić jedna je od onih umirovljenica koje ruše apsolutno sve predrasude o starijoj populaciji. Premda je nedavno proslavila 80. rođendan, njezine životne energije posramili bi se i dvostruko mlađi od nje. Zlobnici bi možda kazali da joj raspoloženja može i biti kada ima cijelu mirovinu za vlastite želje i potrebe, no vedar duh ne može se kupiti s novcem. Zabavna penzionerka ispričala nam je u kratkim crtama svoju interesantnu životnu priču.

Melita Plavšić uživa u umirovljeničkom životu Foto: Mirovina.hr

Za sebe kaže da je uvijek raspoložena, a u šali se naziva i “kraljicom doma” u kojem je smještena već dvije godine. Samo da se nešto događa, pjeva, pleše, glasno priča, jer 80-godišnja Melita Plavšić prava je partijanerica, zvijezda svih domskih fešti, voli život i uživa u šušuru. Međutim, njezin stav često nailazi na neodobravanje većine.

Požalila odluku da preseli u dom

“Uvijek sam raspoložena, ja sam vam kraljica doma, puno pričam i volim tako. Da vas počastim kavom? Dvije godine sam u domu, iskreno da vam kažem, požalila sam takvu odluku. Nisam zadovoljna jer tamo nisam uspjela naći srodnu dušu. Tamo je sve uštogljeno, puno je ogovaranja, a ja volim sve reći u lice, neću nikada iza leđa pričati. A to vam ljudi ne vole” – započinje nam svoju priču umirovljenica Melita Plavšić.

U mirovini je već jako dugo, jer je prisiljena bila početkom Domovinskog rata otići u invalidsku, da bi kasnije preuzela obiteljsku od pokojnoga supruga. Unuku je ostavila kuću.

One su dokaz da umirovljenici nisu stari i dosadni: "Trač partije su gubljenje vremena"

“Radila sam kao stenodaktilograf. Otišla sam u invalidsku mirovinu davno, kad je počeo rat, imala sam 52 godine, tada sam postala i baka. Izgubila mengu i otišla u mirovinu. Sve mi se tada izdogađalo, baš nekako kako treba. Danas se do mirovine radi sve dulje, mislim da to nije u redu. Mirovinu sam kasnije preuzela obiteljsku, od pokojnog supruga. Imam unuka koji je aviomehaničar, sada je u Izraelu, radi trenutno na aerodromu u Tel Avivu. Njemu sam dala kuću, a on mi plaća dom, tako smo se dogovorili. Pogledajte kako je lijep i zgodan” – pokazuje nam sliku na mobitelu.

Voli zabavu, jer na ostalo ionako ne može puno utjecati

Dobra stvar kod takve vrste dogovora jest, nastavlja, što od mirovine ne mora plaćati dom, nego ima za svoje potrebe i gušte. Priuštiti si, kaže, može sve.

“Moj moto vam je ‘U se, na se i poda se’, to me jedino sada zanima. Volim plesati, pjevati, pjevam u zboru, na svemu što se događa volim biti prisutna. Volim život, a na ostalo se ionako ne može baš previše utjecati. Pa ja imam 80 godina, tko bi to meni dao? Sada sam nedavno proslavila u restoranu uz tortu s prskalicama. Bilo je fenomenalno. Mislim o sebi, u politiku se previše ne razumijem, nije mi više ni važno” – zaključuje vedra Melita Plavšić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap