Glavna junakinja novog romana Nade Gašić vitalna je umirovljenica, a radnja počinje na dan potresa

Josip Mihaljević
18. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Uskoro izlazi treći dio tetralogije krimića autorice Nade Gašić, a glavna junakinja u najnovijem romanu bit će vitalna 80-godišnja umirovljenica, a radnja počinje na dan zagrebačkog potresa.

nada gasic

Foto: Nada Gašić | Youtube screenshot

“Devet života gospođe Adele” naslov je trećeg od četiri romana Nade Gašić koji će uskoro u knjižnice i knjižare, piše Jutarnji list.

Radnja romana počinje u noći s 21. na 22. ožujka 2020. godine, odnosno na dan zagrebačkog potresa. Glavna junakinja bit će vitalna 80-godišnja umirovljenica koja živi sama.

“Moja Adela se kroz čitavo to zagrebačko proljeće na svoj, specifičan način, kako to već mogu jake osamdesetogodišnjakinje, bori za svoj način života. One je samosvojna žena, živi i radi što njoj padne na pamet, neki joj pomažu da opstane u takvom, svom, načinu života”, kazala je Gašić za Jutarnji.

U romanu će biti deset međusobno povezanih priča, dvije bajke i jedna fantazmagorija.

“Adela je zapravo osoba na koju se kroz tih deset priča vrlo lako navikavate, koju ćete prepoznati možda među svojim starijim rođacima, sugrađanima. Neki su me već ‘optužili’ da sam opisivala njihovu tetu”, kaže autorica za Jutarnji list.

Prvu priču napisala dan nakon potresa

umirovljenica
Umirovljenica sutra slavi 104. rođendan: Piše knjigu o starosti, a tek je odlučila da više neće ići u teretanu

Stan u kojem autorica živi oštećen je potresom, a morala je  privremeno iseliti. Ipak, prvu priču koja će kasnije postati dio romana napisala je odmah sljedećeg dana iza potresa:

“Dan nakon potresa napisala sam prvu priču, brzo potom je i objavljena, a i prevedena na slovenski. Pisala sam s namjerom da opišem to zagrebačko proljeće, jer ono se na strašan način poigralo Zagrebom”, priča autorica.

Gašić kaže kako ju je potres dobrano inspirirao:

“To je bio neki  moj način kako sam se nosila s cijelom situacijom. Nije lako izaći iz stana, seliti se u nekakav kancelarijski prostor. Ne žalim se, sve je to dobro prošlo, ali je bilo šokantno. Znate, nisam ja daleko od gospođe Adele, nemam malo godina, deset manje od nje”, ispričala je autorica za Jutarnji list.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap