Umirovljenica Zlatica otkrila tajnu 57 godina dugog braka s Danijelom: ‘Današnji mladi nemaju strpljenja’

Luka Kalac
14. veljače 2024.
Priče
A- A+

Zlatica i Danijel su umirovljeni bračni par iz Osijeka koji se nakon 57 godina braka i dalje drže za ruke u šetnji. Imaju dva sina od kojih je jedan profesor, a drugi odvjetnik koji živi u Švedskoj. Na svoju djecu su iznimno ponosni jer imaju uspješne brakove, što Zlatica i Danijel smatraju najvećim uspjehom. Otkrili su nam i tajnu svog dugogodišnjeg braka te su ukazali da mladi nisu dovoljno strpljivi. Saznali smo i kako svoje slobodno vrijeme, između ostalog, provode u zajedničkim šetnjama i ispijanjima kave.

Zlatica i Danijel, bračni par iz Osijeka koji je 57 godina u braku i imaju dvoje djece.

Humans of mirovina | Foto: mirovina.hr

Da s godinama dolazi mudrost, svakodnevno dokazuju osobe treće životne dobi. I dok većina mladih i dalje traga za srodnom dušom, nisu shvatili kako dio problema možda leži u njima samima. U kompliciranim stvarima poput ljubavi, najvažnije su doista jednostavne stvari koje je ovaj bračni par davno shvatio. Upravo zato se nakon više od 60 godina ljubavi i dalje drže za ruke dok šetaju ulicama Osijeka.

Ne samo da se može reći da mnogi mogu učiti kako voljeti od njih, moglo bi se reći da su Zlatica i Danijel definicija nekadašnjeg značenja pojmova dama i gospodin u punom smislu riječi. Inače, Zlatica ima 80 godina, od kojih je 57 godina u braku s 89-godišnjim Danijelom. Za početak nam je rekla kako je briga o Danijelu važna te da se puno brine o njemu jer ima demenciju. Unatoč tome, kako je sama rekla, drugo je sve dobro.

Obitelj pravnika

– U Zagrebu sam bio 13 godina. Ondje sam završio srednju školu, a i studirao sam u Zagrebu, rekao je Danijel. Na to se nadovezala njegova bolja polovica i dodala da je bio sudac u Osijeku više od četiri desetljeća. Inače, Danijel je, prema njenim riječima, radio na sudu do svoje 72. godine života.

Pravna struka živi u ovoj obitelji jer se prenijela s oca na sina.

– Imamo dva krasna sina. Jedan je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Drugi sin je odvjetnik koji živi u Švedskoj sa svojom suprugom i dvoje djece, a mi smo sad ovako lijepo sami. Što nas briga. Uživamo, kaže Zlatica.

Humans of Osijek, gospođa koja je bila vlasnica prvog foto studija u Hrvatskoj, Studio 'Varnai'
Vesna (71) je bila vlasnica najstarijeg foto studija u Hrvatskoj: 'Četvrtina mirovine mi ode na isplatu koleginog duga'

Tajna 57 godina dugog braka

S obzirom na to da danas svaki treći brak završi razvodom, tajnu dugogodišnjeg braka otkrili su nam pripadnici generacije koja nije bacala stvari, nego ih je popravljala kada ne bi funkcionirale najbolje. Možda su nekad vremena bila jednostavnija, ali nikad nije bio nimalo lak zadatak roditelja – odgojiti djecu koja će jednog dana izrasti u pristojne i čestite ljude.

– Mora se biti tolerantan, mora se surađivati u svemu. Mi smo imali dva sina, mi smo sve u kući radili zajednički i to nas je održalo. Radili smo i imali smo pristojna primanja. Nije bilo lako odgojiti i školovati dva krasna sina. To smo mi sve uspjeli, ali zato što smo oboje bili tolerantni, smatra Zlatica.

Postavlja se pitanje u čemu mlađi parovi toliko griješe, odnosno što točno ne primjenjuju da se brakovi raspadaju. Baš kao i u svemu u životu, bitna je ravnoteža.

– Nikad se nismo svađali oko toga, sve smo zajednički obavljali. Ozbiljno smo shvatili svoje dužnosti. To je ono što nas je održalo. Današnji mladi nemaju strpljenja za to. Mi smo sretni jer naša djeca imaju uspješne brakove i to je nama najveći uspjeh. Mi njih ne želimo, dok god ne moramo opterećivati, da oni mogu mirno živjeti, a mi da svoju starost podnosimo kako možemo, pojasnila je Zlatica.

‘Idemo vani, na kavu, dok možemo’

Ipak, ljubav je i dalje sveprisutna u njihovom domu, ali neke su se životne navike u potpunosti promijenile. Danas se bave, kako Zlatica kaže, onim najosnovnijim jer ne mogu više mnogo toga. I dalje to Zlaticu ne zaustavlja da se brine ne samo za Danijela, već i za njihov dom.

– Još nemamo kućnu pomoć, ali nam je jako važna i potrebna. Brinemo jedan od drugome i to nam je sve. Dok smo mogli, do prije godinu dana, bili smo učlanjeni u dvije udruge umirovljenika. S njima smo putovali svuda, po dva puta godišnje u banje, u Bosni i u Hrvatskoj. Nakon toga bismo svratili do Opatije, malo vamo – tamo i to nas je jako održavalo, priznala je Zlatica.

Nažalost, posljednjih godina Danijelovo zdravlje je djelomično narušeno, a najteže im pada to što se ne mogu družiti. Ipak, sami sebi su najbolje društvo na koje se mogu osloniti.

– Sad je suprugu to teško i bit će nam sve teže jer se ne možemo družiti. Starim ljudima je druženje jako potrebno, ali današnja su vremena da nitko baš starog čovjeka neće slušati, njegove tegobe i onda ja imam supruga koji to prati. Kad ja jednu osobu pet, šest puta nazovem, a ta osoba se meni nikada ne javi, onda mi on kaže da kada nekog zoveš pet ili 10 puta, pa ti ne uzvrati, nemoj više. Idemo vani i idemo na kavu dok možemo. Nemoj ljude zamarati sa svojim problemima jer to ne vrijedi, zaključila je Zlatica.

Kako su umirovljenici u Osijeku zadovoljni svojim životom možete pogledati u videu ispod:

Copy link
Powered by Social Snap