Pretužno: Stariji zbog Stožera i mjera sele iz domova, ali i dalje plaćaju sobe da ne izgube mjesto

Josip Mihaljević
30. rujna 2020.
Priče
A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je konačno popustio s mjerama za korisnike domova za starije, omogućivši im izlaske iz domova, ali u strogo kontroliranim uvjetima. Ta uputa možda je došla prekasno, budući da smo od samih korisnika dobili informacije da se zbog prestrogih mjera sele i iznajmljuju apartmane kako bi mogli uživati u slobodi. U isto vrijeme nastavljaju plaćati punu cijenu za smještaj u domu kako ne bi izgubili mjesto, dobro svjesni da će im ono jednoga dana – zatrebati.

dom za starije ograda

Ilustracija: Mirovina.hr

Umirovljenica Luca Cetinić jedna je od korisnica splitskog Doma za starije i nemoćne na Zenti. Posljednjih 15-ak dana ipak tamo više ne stanuje. Zajedno sa suprugom iznajmila je apartman, ali i dalje plaćaju punu cijenu sobe u Domu kako ne bi izgubili mjesto.

Razlog tomu su, kako nam je ispričala, prestroge mjere protiv epidemije koronavirusa i činjenica da više ne može izdržati život pod ključem koji je obilježio većinu 2020. godine za oko 25 tisuća korisnika domova za starije diljem Hrvatske.

Cetinić je sredinom srpnja podigla veliku buku u javnosti s ‘Apelom za slobodu od čuvanja pod ključem u domu za stare’ u kojem je opisala svakodnevni život umirovljenika pod ključem i od raznih institucija molila pomoć da joj se omogući izlazak iz doma, uz pridržavanje svih mjera. Unatoč medijskom odjeku (gostovala je i u RTL Direktu) to se, očito, nije moglo ostvariti pa je pokupila stvari i odselila zajedno s nepokretnim suprugom.

Sada imaju duple troškove

Gospođu Cetinić smo nazvali kako bi prokomentirala nova pravila HZJZ-a prema kojima tek pojedini korisnici mogu napuštati domove za starije, a tada nam je rekla da je odselila prije 15-ak dana. Nove mjere HZJZ-a uvažile su prijedlog pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, a njoj je, između ostalih, u srpnju pisala gospođa Cetinić.

zenta luca cetinic
Ispovijest umirovljenice iz doma: "Preklinjem vas, nemojte me više ni dana čuvati na ovakav način!"

 “Mi smo preselili iz doma prije 15-ak dana. Iznajmili smo jedan apartman u Splitu i izložili se duplim troškovima, i dalje plaćamo dom da ne izgubimo mjesto. Ja sam pokušala dok je bila ona vrućina u sedmom i osmom mjesecu dobiti dozvolu da me puste na kupanje barem zbog terapije da mogu otići na more malo, međutim to nikako nisu htjeli pa sam odlučila otići”, kazala nam je Cetinić.

Cetinić nam je ispričala kako se iz doma moglo van na terapije i specijalističke preglede, ali kaže nam da bi nakon toga morala provesti 14 dana u samoizolaciji pri povratku, što joj zbog par sati izlaska ne pada napamet.

“Nije bilo nikakvog popuštanja u smislu da bi oni meni dozvolili da prođem kroz vrata na dvi ure obaviti nešto i onda nam je jedino preostalo da se preselimo. Tražili smo stan i uspjeli smo naći mali apartman koji je inače za turizam, ali sada nema turista pa računamo ostati van doma sve dok se ne riješi stanje s koronom.

Domu plaćamo punu cijenu, kao da smo tamo. Molila sam da odobre smanjenje za hranu, što bi bilo logično jer ne trošimo tu hranu pa mogu smanjiti broj obroka. Međutim, čekam još uvijek da mi jave hoće li to uvažiti. “, kaže nam Cetinić.

Više od 30 korisnika iz njenog doma napustilo dom

Cetinić nam kaže kako je na sličan način otišlo više od 30 korisnika splitskog doma na Zenti.

Nove mjere: Korisnici domova za starije smiju izlaziti, ali pod jednim uvjetom

“Iz ovog doma Zenta u Splitu otišlo je više od 30 korisnika, na sličan način, iz istog razloga. Svi oni koji su pokretni, suvisli i više nisu mogli podnositi zatvor, otišli su i uglavnom svi plaćaju punu cijenu doma da ne bi izgubili mjesto. Riječ je o osobama u godinama, ne možemo planirati da će nam biti bolje i tako moramo računati da ćemo se u dom nekada vratiti”, kaže Cetinić.

Kaže da su pravila za izlaske iz doma od veljače prekomplicirana jer se pri povratku moraju vratiti u samoizolaciju koja je nalik tamnici.

“Nije bilo šanse izići, ni do trafike koja je jako blizu, preko praga doma nigdje. Mene je to ubijalo do kraja. Bilo je pitanje života ili smrti prosto da vam kažem. Nisam mogla podnijeti tu torturu koja je trajala već šest mjeseci, što se mene tiče već sedam. Nadam se da će mi odbiti ovo za hranu, to bi mi moglo pokriti jednu režiju ovdje u apartmanu. Ja sam svakako rekla da ću platiti punu cijenu za rujan, imamo trajni nalog nad suprugovom mirovinom s kojim se plaća dom”, kazala je Cetinić.

Ona i suprug su invalidi, preselili su se bez pomoći

Kaže da joj je lijepo vani na slobodi, iako je tužna što joj je propalo cijelo ljeto. Za navikavanje na slobodu trebat će joj nekoliko mjeseci:

dom za starije ograda
Nedostaje samo bodljikava žica: Korisnici domova za starije u šetnje smiju samo do ograde

“Evo došla je promjena vremena. Ovo ljeto mi je propalo, imunitet je otišao, naravno fizička snaga još više. Sad će proći još mjeseci da se oporavim do nekog stanja kakva sam bila prije. Neki govore “može se izdržat”, može da, 15 ili 30 dana, dva mjeseca uvrh glave, ali sve dalje od toga nije normalno. Biti zatvoren u četiri zida i kroz prozor gledati more, druge ljude, to je jedna nenormalna situacija”, priča Cetinić.

Sada kaže da imaju dupli trošak smještaja “samo zato da bi bili u jednakopravnom položaju kao i drugi građani ove zemlje”.

Suprug joj je u kolicima, a ona je prije prvog rođendana preboljela virus dječje paralize zbog kojeg ima invaliditet III. kategorije. Kaže da nisu dobili pomoć pri selidbi:

“Nitko nije mogao doći u dom da mi pomogne spakovati. Pa dvoja kolica, pa štake i sve. Nisu htjeli uzeti u obzir da smo mi ponajprije zbog invalidnosti došli u dom, zbog fizičke invalidnosti, a ne zbog demencije ili staračke nemoći”, priča Cetinić.

Otkrila pod kojim uvjetima će se vratiti u Dom

Stariji zbog korone izbjegavaju domove, u jednom se prvi put pojavila slobodna mjesta

Kako nam je Cetinić na početku rekla da će se vratiti u dom kad se riješi situacija s koronom, pitali smo ju što to znači za nju.

“Jednostavno. Vratit ću se onda kada bude slobodno ući i izići kao što je bilo prije. Ja sam dobila fobiju od zaključavanja. To može biti godinu dana, godinu ipo, ali ja se ne želim vratiti da me oni pet dana puste pa da me opet zaključaju”, kaže Cetinić.

Kaže da će pisati ministru Aladroviću ako joj ne odobre umanjenu cijenu za obroke i upozorava na još jedan problem.

“Slušam ovog novog ministra našeg resora, Aladrovića, koji kaže da će uvesti strože mjere, da će proširiti pomoć u kući, a ovdje na licu mjesta sad kad mi treba ukidaju izvaninstitucionalnu pomoć. Jedino ako ću ja privatno plaćati 60 kuna po satu nekome to mogu dobiti.

Takvo vam je stanje, jedno govore, a drugo rade. I to moj mozak nikad neće prihvatiti dok ne umrem, nikad neću shvatiti što su napravili s tom cijelom pričom oko korone”, rekla je Cetinić.

Puna je priča o nelogičnim potezima, a navodi primjer dostave namirnica korisnicima. Kaže da su u domu za zaprimanje paketa odradili dva dana u tjednu, oba u jutarnjim satima, tijekom radnog vremena. Korisnici su ih molili da barem jedan dan bude poslijepodne kako bi članovi njihovih obitelji mogli dostaviti pakete nakon njihovog radnog vremena no da ni to nisu uspjeli dogovoriti.

Ravnatelj potvrdio da je više korisnika napustilo Dom

Ravnatelj splitskog Doma Ivan Škaričić nam je potvrdio da korisnici zbog odluka Stožera napuštaju domove, ali je rekao da onima koji plaćaju sobu, a ne žive u domu, neće naplaćivati hranu:

“Zbog mjera koje se provode radi zaštite od virusa Covid-19, po odluci Državnog ili Županijskog Stožera Civilne zaštite, određeni broj korisnika trajno je napustio Dom.

Jedan dio korisnika vlastitom voljom privremeno je napustio Dom, te drže svoje sobe rezerviranima i uredno ih plaćaju. Prehrana onima koji su privremeno napustili Dom, u tom se periodu neće naplaćivati”, odgovorio nam je na upit ravnatelj Doma za starije i nemoćne Split Ivan Škaričić.

Copy link
Powered by Social Snap