Stariji zbog korone izbjegavaju domove, u jednom se prvi put pojavila slobodna mjesta

Jasmina Grgurić Zanze
6. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Do prije nekoliko mjeseci, nitko nije mogao ni pomisliti da će se uz oko 70.000 ljudi na listama čekanja za smještaj u nekom od domova umirovljenika u Hrvatskoj pojaviti nepopunjena mjesta. No, korona je učinila svoje. Zbog prodora virusa u brojne ustanove za starije i nemoćne zavladao je strah pa mnogi odgađaju još davno planirano preseljenje. Tako se u gospićkom domu našlo čak 40 slobodnih mjesta, što nikada ranije nije bio slučaj.

Foto: Rawpixel

Zaraza Covidom-19 najviše je pogodila starije, nemoćne i bolesne osobe koji najčešće podliježu obolijevanju s teškim, a često i smrtnim posljedicama. Na udaru su se našle i brojne ustanove za starije i nemoćne. Mjesta koja su se nekada činila kao obećana zemlja za starce, danas siju strah i paniku među umirovljenicima.

Ono što se nekada činilo nedostupnim, što zbog nedostatka smještajnih kapaciteta, a što zbog cijene, u jeku pandemije mnogi više ni ne žele. Tako su se, unatoč dugim listama čekanja, u pojedinim domovima po prvi put pojavila slobodna mjesta. Dugo planirano preseljenje mnogi sada odgađaju zbog straha od zaraze, ali i stručne službe odvraćaju nove korisnike od dolaska.

labin dom za starije
Unatoč koroni, nastavlja se izgradnja ovog modernog doma za starije u Hrvatskoj

Tako se u gospićkom Domu za starije i nemoćne dogodilo da imaju čak 40 nepopunjenih mjesta, što nikada ranije nije bio slučaj. Ustanova je to koja osim Gospića obuhvaća domove u Otočcu i Udbini pa se na ovaj način skrbi o 358 korisnika. Ukupni kapaciteti ove tri ustanove su 400 osoba.

S jedne strane stručne službe upućuju starije koji su trebali preseliti u domove da ostanu kod kuće sa svojima, no ravnatelj Ivan Bronzović za Novi list kaže kako se radi i o  tomu da loše vijesti o prodoru COVID-19 u neke slične ustanove u Hrvatskoj izazivaju psihozu među starijim osobama koje onda radije čekaju da ova epidemija prođe.

“Od početka pandemije nismo imali niti jedan slučaj zaraze, kako među štićenicima domova, tako niti među zaposlenicima. Smjene zaposlenih su redovne, odnosno dnevne, a svaki zaposleni koji je odsutan s posla dulje od pet dana ide na obavezne kontrole.

Sve ovo ne znači i potpunu izolaciju naših štićenika koji redovno šeću u našim parkovima, a posjeta nepokretnim osobama dopuštena je u trajanju od po 15 minuta, uz prethodnu kontrolu tjelesne temperature posjetitelja i uzimanje osnovnih podataka” – kazao je ravnatelj Doma za starije i nemoćne u Gospiću.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap