Nove mjere: Korisnici domova za starije smiju izlaziti, ali pod jednim uvjetom

Josip Mihaljević
30. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je jučer devetu inačicu ‘Uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi’. Pojedini korisnici, po novom, smiju izlaziti van iz domova za starije, posjećivati obitelj, ići na putovanja, ali moraju ispuniti određene uvjete.

Foto: Rawpixel

Dobre vijesti za (pojedine) korisnike domova za starije koji su od početka epidemije pretežito zaključani u ustanovama.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je jučer nove ‘Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi’. Jučerašnje upute su zapravo deveta inačica tog dokumenta, a glavna novina jest da su uvažili preporuku pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

zenta luca cetinic
Ispovijest umirovljenice iz doma: "Preklinjem vas, nemojte me više ni dana čuvati na ovakav način!"

“Za pojedine korisnike navedenih pružatelja socijalnih usluga čije zdravstveno stanje odnosno životna dob ne predstavljaju uvećani rizik za razvoj težih oblika bolesti preporuka je, sukladno procjeni liječnika obiteljske medicine, primjenjivati Upute za sprečavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 za pružatelje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi od 29. svibnja 2020. godine”, stoji u najnovijoj odluci.

No, što piše u inačici od 29. svibnja 2020. godine? To je bio onaj kratki period opuštenijih mjera za korisnike domova kada su na nekih mjesec dana dobili natrag svoju slobodu.

Potrebno je dobiti potvrdu liječnika obiteljske medicine

Izvidno je da će se ova uputa odnositi na one pokretljivije među korisnicima. Prema uputama s kraja svibnja, korisnici mogu ići na jednodnevne ili višednevne odlaske u obitelj, na izlete, ljetovanja i sl. i moći će se vratiti u dom. Dok su vani, moraju se pridržavati svih općih mjera suzbijanja i sprečavanja epidemije.

No, i tu postoje neki uvjeti koje korisnici moraju zadovoljiti.

dom za starije ograda
Nedostaje samo bodljikava žica: Korisnici domova za starije u šetnje smiju samo do ograde

“Članovi obitelji dostavljaju pisanu izjavu da nemaju simptome Covid-19, nisu u samoizolaciji i nemaju respiratorne poteškoće i/ili povećanu temperaturu te nisu bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Također u izjavi potvrđuju da će izmjeriti tjelesnu temperaturu ujutro prije nego stigne korisnik te u slučaju da netko ima povišenu temperaturu odgoditi posjet korisnika”, stoji u uputama iz svibnja.

Za vrijeme samog trajanja posjeta, u kućanstvu treba biti ograničeni broj osoba (po mogućnosti samo članovi najuže obitelj). Preporučuje se i boravak na otvorenom u društvu članova kućanstva.

Prilikom povratka u dom, obitelj opet mora potpisati izjavu da korisnik nema simptome Covida-19, a sam korisnik će se morati testirati.