Nedostaje samo bodljikava žica: Korisnici domova za starije u šetnje smiju samo do ograde

Josip Mihaljević
17. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Proteklih nekoliko tjedana pomalo se stišala priča o korisnicima domova za starije, koji su ranije u lipnju i srpnju u više navrata tražili da im se omogući izlazak iz domova. To je i dalje zabranjeno, međutim postigli su kompromisno rješenje. Oni domovi koji u blizini imaju park ili sličan komad zemlje postavili su ograde, a umirovljenici ne smiju dalje od njih.

dom za starije ograda

Foto: Mirovina.hr

Nakon što su brojni korisnici domova za starije tražili da im se malo popuste mjere, posebice one koja se tiče zabrane izlaska iz doma, u pojedinim domovima su zaživjela kompromisna rješenja. Većina korisnika domova je pod najstrožim epidemiološkim pravilima jer se zaraza upravo u njihovoj populaciji pokazala najpogubnijom u čitavoj Europi. Nakon “prve” karantene u kojoj je dobrim dijelom sudjelovala polovica svijeta, korisnici su imali nešto manje od tri tjedna predaha kada se broj novozaraženih praktički do kraja smirio.

Pravobraniteljica o korisnicima domova: Izolacija je nehumana, omogućite im slobodu kretanja

No, čim su brojke počele rasti, Stožer je brže-bolje propisao drugu karantenu, ali samo za njih. Većina korisnika domova za starije dobar dio ove godine živi pod ključem, a njihovi apeli za blažim mjerama urodili su tek djelomičnim rješenjima.

Dio zagrebačkih domova za starije potkraj srpnja objavio je kako će korisnicima omogućiti izlazak iz ustanove, ali samo u neposrednoj blizini, i to samo u slučaju ako se mogu zadovoljiti uvjeti. Gradske vlasti su privremeno ogradile dio javnih površina u neposrednoj blizini doma.

dom za starije ograda

Foto: Mirovina.hr

Foto: Mirovina.hr

Plave ograde dobro su poznate građanima koji se znaju prošetati oko Maksimira kada se igra neka veća utakmica poput derbija između Dinama i Hajduka. Ovoga puta samo nedostaju nepregledne policijske “marice” i policajci koji uobičajeno čuvaju ograde zbog sigurnosti navijača.

“Povodom vašeg podneska kojim tražite suglasnost za privremeno zauzimanje javnih površina u svrhu stvaranja ozračja u kojem bi korisnici domova za starije mogli boraviti tijekom izvanrednih okolnosti nastalih kao posljedica pandemije covid-19 virusa, izvršen je uvid u dostavljene skice. Na istima su označene zone koje bi se privremeno ogradile mobilnim ogradama, bez trajnih intervencija u prostoru”, stoji u predmetu Gradskog ureda za prostorno uređenje na pojedinim lokacijama.

Ograđene parkove dobila su tri doma na pet lokacija:

  • Dom Dubrava (M. Gavazzija 26)
  • Dom Medveščak (Iblerov trg 8) i dislocirani objekt u Martićevoj 7
  • Dom Maksimir (Hegedušićeva 20) i depadansa u Aleji A. Augustinčića 1