Predsjednica Matice umirovljenika Osijek: ‘Rekla bih umirovljenicima da se druže i da putuju dokle god mogu’

Ana Kanazir
18. veljače 2024.
Priče
A- A+

Matica umirovljenika Osijek djeluje od kolovoza 1946. godine, a umirovljenicima pruža razne aktivnosti, izlete i prostor za druženje. Jednako tako, zadatak Matice je i pomoć osobama treće životne dobi. Kako nam je rekla predsjednica ove udruge, Marija Sužnjević, Matica umirovljenika Osijek broji oko 800 članova, a stalno se priključuje i netko novi pa se može reći da je interes  poprilično velik.

Predsjednica Matice umirovljenika Osijek

Predsjednica Matice umirovljenika Osijek | Foto: Mirovina.hr

Od aktivnosti se u ovoj Matici umirovljenika izdvajaju dramska sekcija, tjelovježbe, informatika, a imaju i organizirane izlete, ali i još mnogo toga. Matica umirovljenika Osijek ima 15 podružnica u gradu, a subotom i nedjeljom imaju i ples gdje se onda ponovno umirovljenici druže.

Aktivnosti koje nude su različite

Predsjednica Matice umirovljenika Osijek, Marija Sužnjević nam je otkrila kako je u posljednje vrijeme velik interes za učlanjenje u udrugu, a to je iznenadio čak i nju.

– Stvarno se jako puno njih javlja, a već sam bila i malo skeptična. Zovu i kažu da su otišli u mirovinu, a zanima ih koje aktivnosti imamo, što sve treba da se učlane. Ja im kažem da dođu i vide što nudimo, priznaje nam Sužnjević.

Dodaje kako su neke od aktivnosti dramska sekcija, tjelovježba, informatika, nordijsko hodanje, pjevački zbor, izrada ručnih radova, a to znači da svatko može pronaći nešto za sebe, što ih zanima.

– Najviše vole nordijsko hodanje. Hodamo kraj Drave, šećemo, družimo se i pričamo. Kada se umorimo se vratimo u prostor naše Udruge pa popijemo kavicu. Nama je najbitnije da im na neki način pomognemo razbiti tu učmalu atmosferu, zle misli, razmišljanje o bolestima, a umjesto toga im nudimo da se druže i razgovaraju međusobno, otkrila nam je sugovornica.

Pomažu i drugima, ali i sebi

Osim regularnih aktivnosti, tu su i izleti, za koje, kako saznajemo umirovljenici stalno pitaju. Jedan izlet je tek završio, a već ih zanima gdje će se ići dalje. Idući je na redu izlet za Dan žena kada se svake godine ide u toplice, a iza njih su aktivnosti održane povodom maskenbala, ali i Valentinova.

Često umirovljenici mogu saznati i razne novitete na području tehnologije, kako koristiti pojedine aplikacije na mobilnom telefonu, a uz to imaju i česta predavanja o prehrani, edukacije o prevarama iz MUP-a, a dolaze i liječnici.

Spomenula nam je predsjednica Matice i suradnju s Crvenim križom. S njima se surađuje za blagdane, za Uskrs i Božić. U to vrijeme više dana u trgovinama umirovljenici skupljaju donacije za ljude u potrebi i uvijek sakupe punu košarica prehrambenih proizvoda. Osim toga, jednom godišnje idu i na bazene Crvenog križa u Orahovici gdje se umirovljenici liječe, a navečer tamo imaju i muziku i hranu.

‘Družite se i nemojte opterećivati djecu’

Iskoristili smo priliku i pitali predsjednicu Sužnjević čime se ona bavi u slobodno vrijeme. Otkrila nam je kako, osim što nosi ovu titulu već skoro 17 godina, najviše voli provoditi vrijeme u svojem velikom vrtu. Ima i voćnjak, u kojem sadi puno voća, ali i dvorište puno cvijeća. Uz to je posebno zabavlja i njezin psić.  Za kraj je poslala poruku za sve umirovljenike.

– Preporučila bih umirovljenicima da se ne zatvaraju u svoje kuće, da se što više druže i da putuju dok god mogu. Ja kažem uvijek, družite se, pođite dalje od kuće, nemojte djecu opterećivati. Bolje da međusobno podijelimo svoje probleme koje imamo, rekla nam je predsjednica Matice.

Umirovljenica Zdenka, koja je voditeljica dramske sekcije, odnosno pjevačke, nam je izrecitirala pjesmu koju je napisala o umirovljenicima. Otkrila nam je i da se druže petkom, a ima ih oko 15, nekada više, nekada manje. U videu ispod možete poslušati njezinu pjesmu, ali i vidjeti kako članovi Matice pjevaju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap