Majstor Đuka prvi zatvorio brijačnicu: “Čuvanje zdravlja mora biti ispred profita”

Jasmina Grgurić
19. ožujka 2020.
Priče
A- A+

Čitav niz objekata i ustanova, koji su starijim građanima predstavljali osnovni oblik socijalizacije, od danas su na najmanje mjesec dana zatvorili svoja vrata. Nije bilo jutarnje kavice uz novine i komentiranje dnevnih aktualnosti po kafićima, zatvorene su knjižnice i razni klubovi, ali i frizerski saloni i brijačnice kao sastavni dio rutine dijela naših umirovljenika. Kako bi očuvao zdravlje mušterija, taj je potez prvi još u ponedjeljak povukao majstor Đuka Pejić, vlasnik starinske brijačnice na zagrebačkom Trnju.

Đuro Pejić zatvorio je vrata brijačnice prije odluke o zabrani Foto: Privatna arhiva

Starinske brijačnice doživjele su posljednjih godina modnu renesansu. No, ono što je mladima tek prolazni trend, našim starima cjeloživotna je navika. Ujutro ustati, popiti kavicu u kafiću na tržnici uz umirovljenički žamor i uputiti se jednom tjedno na brijanje “po starinski”. Razgovori se nastavljaju uz zvuk britve i miris ručno spravljene sapunice.

Nažalost, takva rutina od danas više ne postoji. Sve je stalo. Kafići su zatvoreni, brijačnice ne rade. Odluku Vlade preduhitrio je stari majstor svog zanata, Đuka Pejić koji vodi svoju starinsku brijačnicu koja na zagrebačkom Trnju posluje od davne 1938. godine.

Barbershop “Đuka” ne radi već tri dana. Ovaj frizerski salon za muške i tradicionalna starinska brijačnica zatvorila je svoja vrata već u ponedjeljak.

Zavirite u svijet jedine starinske brijačnice koja umirovljenike dočekuje s popustom

“Gledanje u budućnost uz odvajanje od konkurencije je nešto što je uvijek krasilo Đuku. Bilo da se radi o inovacijama u samoj struci, implementiranje mogućnosti online naručivanja, plaćanja s bitcoinom ili nuđenje opcije isplate božićnice u bitcoinu svojim radnicima” – kažu iz poznate brijačnice.

Koliko god im je zatvaranje teško palo, zdravlje mušterija i radnika stavili su na zasluženo prvo mjesto. Pokazali su pritom da brinu o sebi, drugima te da nije uvijek nužno čekati do zadnjeg naredbu, kada ona u interesu zajednice može i treba biti donesena dobrovljno.

Dok se ostali privatnici bore na tržištu i žele svaku prednost nad konkurencijom, oni su odlučili drugačije.

“Čuvanje zdravlja mušterija i naših radnika mora biti na prvom mjestu, ispred profita. Svi su dobrodošli naručiti se kada se stvari smire” – poručuje majstor Đuka.