Zavirite u svijet jedine starinske brijačnice koja umirovljenike dočekuje s popustom

Jasmina Grgurić Zanze
6. travnja 2018.
Priče
A- A+

Izvorni štih nekadašnjih brijačnica, uz umirovljenički popust, donosi jedini takav salon u Sisku namijenjen isključivo muškarcima. Zvuk britve, miris sapunice, ručno spravljena pjena i starinski alati dovoljan su razlog za posjet čim sjedne mirovina. A na šišanje, brijanje i uređivanje brkova i brada neki dolaze puno češće i iz okolnih mjesta pa čak i Zagreba.

Brijačnica “Ivančica” Foto: Jasmina Grgurić/Mirovina.hr

Jedina sisačka brijačnica domaće umirovljenike, ali i one iz okolnih mjesta pa čak i Zagreba privlači ne samo uslugom, nego i trostruko nižim cijenama nego u metropoli. Starija gospoda u Ivančici se tako šiša 15 kuna povoljnije od ostalih mušterija pa umjesto redovnih 40 plate – samo 25 kuna . S brijanjem, uz koje obavezno dolazi masaža i njega lica raznim pomadama, ne izdvoje ukupno više od 55 kuna. Takav iznos, uz očaravajući duh iz njihova vremena, penzionerima je najbolja pozivnica.

Drugačija atmosfera, ali i tehnike šišanja

“Popust za umirovljenike imamo od prvog dana kada sam otvorila, još 2002. godine. Oni čine gotovo trećinu naših mušterija, redovno nam dolaze i jedan drugome preporučuju. Puno to znači ljudima s malenom mirovinom kakvih je danas nažalost puno. Osim toga, ovo je nešto iz njihovog vremena, prava brijačnica kakva im je puno bliskija od modernijih salona pa se ovdje bolje osjećaju. Jedan umirovljenik doselio se iz Zagreba i išao je redom tražiti brijačnicu. Ipak je drugačije nego šišanje u salonu. Naime, i tehnike šišanja kod starijih su nešto drugačije, oni traže takozvana podšišavanja, što puno ljudi ni ne zna. To je nešto malo starinski. U običnim salonima nema ni opcije brijanja” – počinje svoju retro priču mlada vlasnica, Ivančica Batinjan.

Vlasnica Ivančica Batinjan Foto: Jasmina Grgurić/Mirovina.hr

Na sreću naših starih, upravo je ova retro priča doživjela svoj veliki modni povratak, što je posebno drago umirovljenicima koji uživaju gledati izložene stare alate uz koje se prisjete mladosti. Ručnih mašina tada nije bilo, a nekada su brijačnice bile središnje mjesto muških okupljanja, druženja i važnih razgovora.

Tako jedan gospodin iz Lekenika samo na brijanje putuje dvaput tjedno, a uslugom je toliko zadovljan da se kod kuće uopće ne brije. Cijena od 30 kuna nije mu prevelika, a redovan gost brijačnice je i 75-godišnji Stjepan Posavec.

Podsjetnik na mlađe dane

“Dolazim već jako dugo jer mi se sviđa. Jako su gostoljubivi i naprave mi točno onako kako želim. Ako hoću glavu od Bruce Leea, naprave me da izgledam kao Bruce Lee. Šalu na stranu, ovo mjesto podsjeća na stil nekadašnjih brijača. Bila su dvojica u Sisku. Zato volim doći i podsjetiti se na mlade dane. Igra ulogu i cijena, dobro nam dođe popust. Kada odem odavde, popijem dva piva, taman koliko sam uštedio. Svaki mjesec dolazim, neovisno o mirovini” – kaže veselo raspoloženi umirovljenik Stjepan Posavec.

Stjepan Posavec stalna je mušterija Foto: Jasmina Grgurić/Mirovina.hr

Teško nije dolaziti ni djedu Miji iz sela Ljubljanica.

“Napravite mi tako da ne moram barem dva mjeseca dolaziti. Dva centimetra kraće, ako može” – vještoj barberici Sanji Milak daje upute, na što mu ona odgovara da će centimetar i pol biti najviše moguć.

“Ivančica mi je jako simpatična, s njom sam počeo. Kada jednom izaberem, ja vam ne mijenjam. Sa svojom kod kuće sam već 50 godina, ali kada bi umrla, našao bi si još mlađu. Znate, žena pomlađuje, a vjerojatno i muškarac. Ne znam, nisam u tom rodu. Popust mi nije toliko važan, cure su mi jednostavno drage. Imam 83 godine, živim zdravo na selu, a na mirovinu se ne žalim. Dođem u brijačnicu s autom kada imam obaviti još nekih stvari po gradu” – kaže nam za vrijeme uređivanja djed Mijo.

Djed Mijo obožava svoje “brijačice” Foto: Jasmina Grgurić/Mirovina.hr

Iza ove rijetke geste prema umirovljenicima ne krije se samo marketinški trik, nego, uz suosjećanje s njihovom teškom financijskom situacijom, i zahvalnost. Iako je cijene u međuvremenu morala malo korigirati, Ivančica Batinjan u one penzionerske nije željela dirati.

Dolaze svaki mjesec, makar ošišali milimetar

„Meni taj penzioner dođe svaki mjesec, imao ili ne imao, on je tu na svaku mirovinu, makar došao ošišati koji milimetar. Tako da i oni meni puno znače. Ujedno s njima i popričamo. Oni koji žive izvan Siska, dođu po mirovinu, prva sljedeća postaja je brijačnica, a onda dalje. Neki dolaze toliko dugo da se već razvilo prijateljstvo” – pojašnjava vezu sa svojim starijim mušterijama sisačka barberica.

Na ovu ideju odvažila se kao vrlo mlada dok su njezine kolegice sreću tražile u modernim ženskim salonima. No, to nije sve. Zanat je izučila kod starog brice kojeg je kasnije spasila s burze rada pa je kod svoje šegrtice dočekao i mirovinu.

Sanja Milak jedna je od četiri zaposlene Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

“Brico Dragan Pavković podučavao me tijekom tri godine u nekadašnjoj zadruzi. Nakon toga sam otvorila svoju brijačnicu, njega povukla s biroa i zaposlila. Startali smo tako zajedno, tri godine je radio ovdje i stekao uvjet za prijevremenu mirovinu. Nije više mogao raditi ovaj posao fizički zbog kralježnice. Kada smo počeli, on bi vam znao doći sat vremena prije u grad i šetati ulicama da svojim mušterijama kaže kako ponovno radi. Puno današnjih umirovljenika mi je od njega ostalo, kao i ljubav prema ovome poslu” – priča zahvalna barberica Ivančica.

Ono što je kvalitetno, nikada ne zastarjeva

Na ovakav posao morala se prije svega odvažiti. Nitko joj, ističe, nije davao nadu, jer su smatrali kako se sve modernizira i da je stoga riječ o nečemu zastarjelom. Ali, bez brijačnice se ne može. Trend se u međuvremenu vratio u cijelom svijetu pa ih se u Zagrebu otvara sve više, ali u Sisku su i dalje jedini. I puno mladih prepoznalo se u tomu, jer je došao trend brkova i brada koje se uređuju i njeguju, posebice u studenom, mjesecu bez brijanja.

Starine za svoju brijačnicu skuplja malo po malo, a nabavila je i dvije stare brijačke stolice s kojima će dodatno uljepšati prostor. U njega još uvijek ponekad zalutaju i dame u potrazi za novom frizurom, neznajući da je ovaj salon isključivo za muškarce. Tako su i priče drugačije pa, na njihovu radost, ni tračeva nema.

Detalji i stare britve daju onaj izvorni štih Foto: Jasmina Grgurić/Mirovina.hr

Četiri zaposlene barberice dokaz su da jedna staromodna brijačnica može opstati i danas, ali uz neprestanu edukaciju i inovativnost.

„Treba uložiti puno muke i truda, svaki dan privlačiti ljude i nešto novo izmišljati, ali radim to uz puno zadovoljstva. Ima onih koji dolaze iz Zagreba, jednim dijelom zbog puno niže cijene, a kako su nam sami rekli, usluga nije ništa drugačija. Kada se nešto njeguje i voli, onda to i uspije, bez obzira na sve” – poručila je za kraj Ivančica Batinjan.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap