Šire se nove varijante koronavirusa: Epidemiolozi otkrili kakvi su simptomi i hoće li biti novih mjera

Milan Dalmacija
26. rujna 2023.
Zdravlje
A- A+

Epidemiolozi ističu kako ponovno povećanje broja zaraženih koronavirusom nije zabrinjavajuće. Ističu kako trenutno dominiraju tri varijante virusa koje uzrokuju mahom blage simptome te otkrivaju u kojim situacijama je potrebno nositi maske i tko bi se prvi trebao cijepiti.

Foto: Rawpixsel

Od ljeta je diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, ponovno povećan broj zaraženih koronavirusom. Uzrok tomu su tri nova soja, koja zahvaljujući mutacijama zasad uspješno izbjegavaju imunitet stečen preboljenjem ili cijepljenjem.

– Imamo stabilnu epidemiološku situaciju. Od početka kolovoza nešto je narastao broj novootkrivenih slučajeva, ali još uvijek nije zabrinjavajuće. Broj hospitaliziranih donekle raste, a znamo da to posljedično prati i nešto povećan broj smrti. Pomno pratimo što se u Europi i svijetu događa, zasad ne uvodimo nikakve nove mjere, a ako se situacija pogorša, spremni smo reagirati, poručio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak.

ženska osoba sjedi na trosjedu i kašlje u ruku
Korona se vratila: 'Više nemamo epidemiju, radi se o cirkulaciji virusa u populaciji'

Iako je proglašen kraj epidemije u svibnju, stručnjaci upozoravaju da virus ipak nije prestao cirkulirati te se sad ponaša kao i svi ostali virusi. Trenutno je najraširenija podvarijanta koronavirusa XBB.1.5 i njemu slične, piše novinarka Večernjeg lista, Romana Kovačević Barišić, koja donosi i vodič kroz te sojeve.

Blagi simptomi

Epidemiolozi su utvrdili kako su simptomi koronavirusa sad svedeni na grlobolju, kašalj, curenje iz nosa, malaksalost, bolovi u mišićima i povišena temperatura. Kliničke su slike uglavnom blage i liječnicima je teže razlučiti je li riječ o koronavirusu, gripi ili nekoj drugoj respiratornoj bolesti.

Kod novih varijanti koronavirusa osjetljivost brzih antigenskih testova (BAT) je nešto manja nego kod PCR testova. Stoga se preporučuju napraviti PCR ili ponoviti testiranje BAT-om nakon 48 sati. Samotestiranje je moguće samo ako takvi testovi imaju provjerenu pouzdanost i nalaze se na zajedničkoj listi Europske unije.

Liječenje i nošenje maski

Liječenje novih varijanti koronavirusa je kao i kod ostalih respiratornih bolesti – simptomatsko. Liječnici savjetuju zaraženima da nekoliko dana ostanu kod kuće.

beroš capak
Što poslije epidemije? Cijepljenje se nastavlja; Capak otkrio što je s izolacijom i maskama

S tim u vezi dolaze i omražene preporuke o nošenju maski. Tako se i dalje preporuča nošenje maski osoblju, posjetiteljima i pacijentima zdravstvenih ustanova i svima u domovima za starije i nemoćne koji nemaju zdravstvene kontraindikacije za nošenje maski i kad se nalaze u zatvorenom prostoru s više ljudi u kojem nije moguće održavati fizički razmak veći od metar i pol. Svaka ustanova može i obvezati određene kategorije građana na nošenje maske.

Cijepljenje već počelo

Što se, pak, cijepljenja tiče, ono je počelo prošloga tjedna te se preporuča osobama starijim od 65 godina, korisnicima i zaposlenicima domova za starije, kroničnim bolesnicima, naročito onima s bolestima srca, pluća, jetre i bubrega te osobama s hemoglobinopatijama i oštećenjima imuniteta (uključujući HIV), djeci, trudnicama te zdravstvenim radnicima i osoblju u jedinicama intenzivne skrbi i na odjelima s posebno osjetljivim bolesnicima i hitnim bolničkim prijamima.

Većini se preporučuje cijepljenje ili docjepljivanje jednom dozom cjepiva XBB.1.5, neovisno o tome jesu li ranije cijepljeni ili su preboljeli koronavirus te neovisno o tome kojom su vrstom cjepiva ranije cijepljeni. Ako je osoba cijepljena ili preboljela covid-19, jesenska doza preporučuje se najmanje šest mjeseci nakon zadnje primljene doze ili preboljenja. Od početka studenog, HZJZ će omogućiti cijepljenje svim ostalim građanima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap