Korona se vratila: ‘Više nemamo epidemiju, radi se o cirkulaciji virusa u populaciji’

Ana Kanazir
30. kolovoza 2023.
Zdravlje
A- A+

Nakon ljetne sezone bilježi se povećan broj osoba zaraženih koronavirusom. U posljednjih tjedan dana je tako zabilježeno 153 nova slučaja zaraze koronavirusom, a u proteklih sedam dana je preminulo pet osoba od ove bolesti. Kako će sada izgledati život s koronavirusom i hoće li se građani morati ponovno cijepiti otkrila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

kasalj

Kašalj | Foto: Unsplash

Iako je u svibnju proglašen kraj epidemije koronavirusa, to ne znači da je virus i nestao. Tako se ponovno pojavio povećani broj oboljelih od ove bolesti, a sve je komentirala zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

‘Ne radi se o bolesti koja zahtjeva posebnu brigu’

andrej plenković
Gotovo je! Vlada i službeno proglasila kraj epidemije koronavirusa u Hrvatskoj

Koronavirus se ponovno širi diljem Hrvatske, a iako ne postoje više nikakve mjere, preporuka je da se kod pojave simptoma osoba izolira od bližnjih kako ih ne bi zarazila.

– Više nemamo epidemiju, radi se o cirkulaciji virusa u populaciji. Očekuje se da će tako biti, ali ne radi se o bolesti koja zahtjeva posebnu brigu i posebne mjere, rekla je Pavić Šimetin u gostovanju na N1.

Dodala je kako i dalje postoje preporuke, ali i da njihovo poštivanje ovisi samo o pojedincu. Uz to, spomenula je i da će se uskoro svi moći docijepiti. U posebnoj opasnosti od ove bolesti su, kao i uvijek, stariji i imunodeficijentne osobe.

– Za takve građane i dalje predlažemo da nose masku u svim situacijama, uskoro ćemo imati i poziv za cijepljenje za te kategorije visokog rizika, objasnila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

 

Otkrila je i kako se dodatna doza cijepljena preporučuje onima koji putuju izvan Hrvatske i mogli bi se naći u povećanom riziku od zaraze. Za građane koji su visokorizični je preporuka bila da pričekaju jesen pa će ti građani, kaže, sada biti pozvani da se cijepe tom dozom. Uz to, za jesen se priprema i nova varijanta cjepiva.

O svemu se oglasila i Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević koja kaže kako je situacija stabilna i kako zasada još nema zabilježenih novih sojeva virusa. Ipak, određene osobe bi se trebale paziti.

– Trenutno su ugroženi oni koji su uvijek bili najugroženiji – imunosuprimirani bolesnici, starije osobe, osobito one iznad 80 godina s brojnim kroničnim bolestima, rekla je Markotić, a prenosi Index.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap