Obustavljena istraga protiv splitskog Doma za starije: Nisu krivi za smrt 18 korisnika

Jasmina Grgurić Zanze
29. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu obustavilo je istragu zbog smrti 18 korisnika u splitskom Domu za starije i nemoćne osobe od posljedica zaraze koronavirusom 2020. godine. Ravnatelja, glavnu medicinsku sestru i liječnicu sumnjičilo se za niz propusta u provođenju epidemioloških mjera. Ipak, istraga koja je pokrenuta tek dvije godine kasnije pokazala je da nisu krivi za širenje epidemije i smrt korisnika.

dom za starije split

Foto: Dom za starije i nemoćne Split, Vukovarska | dzsino-split.hr

Obustavljena je istraga Općinskog državnog odvjetništva protiv ravnatelja Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu Ivana Škaričića, glavne medicinske sestre Zdravke Đapić-Kolak i liječnice Belite Šurjak zbog smrti 18 korisnika od posljedica zaraze koronavirusom 2020. godine. Nisu krivi za propuste u radu za koje ih se sumnjičilo, pokazala je istraga.

Pokazalo se da su radili i više od onoga što je trebalo

Ravnatelja, glavnu medicinsku sestru i liječnicu sumnjičilo se za propuste zbog kojih je koronavirus prodro u Dom gdje je od komplikacija 18 korisnika umrlo, dok je 15 djelatnika bilo zaraženo, kao i 59 korisnika.

– Nakon što je saslušan niz svjedoka, potom provedeno vještačenje, a zatim i dopuna vještačenja po našem prijedlogu, vještaci su utvrdili da zaista nije bilo nikakvih propusta u postupanju i izvršenju svih obveza koje je nalagao glavni i županijski stožer u domu. Pokazalo se da su oni u domu puno više i savjesnije radili znatno prije nego što je stožer propisivao pojedine nužne radnje, rekao je odvjetnik Vinko Ljubičić, piše Dnevnik.hr.

Sumnjičilo ih se i da nisu prijavili simptome na vrijeme

Stariji umirovljenik se drži za glavu u kolicima koja gura druga osoba
DORH više od dvije godine nije pokrenuo postupak zbog 18 umrlih korisnika u domu za starije u Splitu

Osoblje se sumnjičilo za niz propusta, između ostaloga da nisu provodili preventivne mjere za suzbijanje zaraze koje su tada bile na snazi zbog pandemije koronavirusa. Također, na teret im se stavljalo da nisu poduzeli sve radnje potrebne za rano otkrivanje infekcije, kao ni da nisu na vrijeme prijavili pojavu povišene temperature i ostalih simptoma bolesti. Na kraju, ispada da su baš sve radili po pravilima.

Podsjetimo, Općinsko državno odvjetništvo naložilo je policiji da ispita situaciju u Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici odmah nakon evakuacije 50-ak korisnika zbog zaraze. Dvije godine čekalo se da DORH pokrene istragu, što je učinjeno tek krajem 2022. godine, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap