Anketa: Jesu li i vas kažnjavali u školi?

Ana Kanazir
3. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Dobro je poznato kako se školstvo nekada i danas razlikuje po mnogočemu. Od izgleda učionice, do načina učenja pa sve do metode kažnjavanja koje su nekada bile jako radikalne. Kažnjavanje u školi je nekada bilo potpuno normalno pa nije bilo neobično dobiti ravnalom po dlanovima, dok su oni najzločestiji za kaznu i klečali u kukuruzu.

Crno bijela fotografija učenika u učionici

Učionica nekada | Unsplash, Austrian National Library

Kažnjavanje u školi danas gotovo i ne postoji, barem ne na način kako se nekada provodilo. Nekada su tako šibe, šamari, klečanje i udaranje ravnalom bili svakodnevica. Donosimo samo nekoliko primjera, a na kraju se nalazi i anketa.

Sjećate li se svojih školskih dana? Danas je štošta drugačije, donosimo primjere

Postojala su točna pravila

Nekada su učitelji imali puno veći autoritet pa su mogli kažnjavati učenike kako god su htjeli, a oni su uvijek bili u pravu. Postojala su i neka pravila ponašanja, koja su, što se gleda dalje u prošlost, bila i sve stroža. Naš sestrinjski portal Srednja.hr tako navodi neka od tih pravila ponašanja iz 1860-ih godina. U ovom tekstu možete vidjeti kako danas izgleda školstovo u nekoliko zemalja diljem svijeta.

Učenici su morali imati puno poštovanja prema učiteljima, ali i prema svojim kolegama iz školske klupe. Morala je biti tišina, djeca su morala biti uredna i čista, a morala su i sjediti uspravno cijelo vrijeme. Dječaci i djevojčice u učionici su sjedili u razdvojenim redovima, i to u tišini na suprotnim krajevima prostorije.

Kazne su bile neobične

Postojala su i ponašanja koja nisu bila dopuštena, a za koja je slijedila dobro poznata kazna. Tada je bilo potpuno normalno i zakonski prihvatljivo kazniti djecu sa svrhom da se poštuju pravila ili da se kod onih poslušnih spriječi mogućnost pogoršanja ponašanja.

Pet minuta kašnjenja se tako kažnjavalo sa sat vremena u kazni nakon nastave. Učenik koji je uhvaćen da piše lijevom rukom, dobio je udarac ravnalom po zglobovima prstiju, dok se pričanje za vrijeme nastave kažnjavalo jednim udarcem štapom. Ako se netko s nečime nabacuje pod nastavom, kažnjavao se s pet udaraca štapom. Pričanje nemoralnim jezikom kažnjavalo se suspenzijom. Uništavanje školskih klupa ili namještaja urezivanjem kažnjavalo se izbacivanjem iz škole. Tučnjava, laganje ili varanje na ispitima kažnjavalo se izbacivanjem iz škole. Osim toga, ponašanje učenika se pratilo i izvan škole, a i ovdje su vrijedila neka pravila.

Nas zanima i jesu li vas kažnjavali u školi?

Jesu li vas učitelji kažnjavali u školi?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap