Kako žive umirovljenici u Splitu? ‘Tko ima veliku penziju, njemu je dobro, a tko ima manju…’

Matej Markovinović
26. svibnja 2024.
Priče
A- A+

Kao i u drugim dijelovima Hrvatske, život umirovljenika u Splitu nerijetko je obilježen financijskim poteškoćama, ali i zdravstvenim problemima. Posjetili smo splitski pazar i razgovarali smo s nekoliko umirovljenika i umirovljenica ne bi li saznali kako žive.

Foto: Pixabay

Na ulicama Splita susreli smo nekoliko komunikativnih umirovljenika koji su s nama podijelili svoje svakodnevne izazove. Iako mnogi od njih uživaju u blagodatima morskog zraka i ugodnog mediteranskog načina života, često se suočavaju s financijskim poteškoćama i zdravstvenim problemima.

– Tko ima veliku penziju njemu je dobro, a tko ima manju, neka se muče (…) Svi kukaju i plaču da im ne valja, rekao nam je jedan umirovljenik na splitskom pazaru.

Drugi umirovljenik, inače prodavač na pazaru, navodi da se uvijek govori da su vladajući povećali iznose plaća, mirovina i slično, ali nikada ne spominju koliko su dignute cijene. S druge strane, na pitanje ima li nekih događanja za umirovljenike u Splitu, jedna umirovljenica navodi da ide sa svojim vršnjacima ‘vanka’, na izlete po otocima, do Zagreba i slično.

– Treba nam dati samo da živimo normalno. I da mlade vratimo nazad i to je to, ništa drugo, odgovara jedna umirovljenica na pitanje što bi trebalo promijeniti i čega bi trebalo biti više.

Sve izjave umirovljenike pogledajte u našem videu kojeg prilažemo u nastavku.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap