Od iduće godine se sprema novi inkluzivni dodatak za 150.000 korisnika, evo o čemu se radi

Ana Kanazir
18. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Od iduće godine će inkluzivni dodatak dobiti 150.000 osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, a uz to će se i udvostručiti broj korisnika dječjeg doplatka, objašnjeno je na sjednici Vlade. Premijer Andrej Plenković je dodao i da će iznos inkluzivnog dodatka biti veći od iznosa objedinjenih naknada koje sada ostvaruju osobe s invaliditetom. Promjene u dodatku za osobe s invaliditetom na snagu stupaju od 1. siječnja, dok promjene u dječjem doplatku kreću najkasnije od 1. ožujka.

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura

Promjena iznosa nacionalne naknade | Foto: mirovina.hr

Dobra vijest je da će se od iduće sprema novi inkluzivni dodatak za osobe s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Uz to, radi se o povećanju iznosa, a o svemu se raspravljalo na sjednici Vlade.

Invalidska kolica
Promijenjen je zakon o sudskim pristojbama: Osobe s invaliditetom više neće morati plaćati pristojbe

Poznati su datumi stupanja na snagu

Na sjednici Vlade su predstavljeni Nacrt prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku te Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu. Ovime je ustanovljeno kako će osobe s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju od iduće godine dobivati poseban inkluzivni dodatak koji će biti veći od trenutnog objedinjenog dodatka kojeg trenutno ostvaruju ove osobe. Poznato je i kako će Zakon o inkluzivnom dodatku stupiti na snagu 1. siječnja, a izmjene Zakona o doplatku za djecu najkasnije 1. ožujka.

– Inkluzivni dodatak novčana je naknada namijenjena osobi s invaliditetom radi njezina ravnopravnog sudjelovanja u društvu, a objedinit će četiri dosadašnje naknade – osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknadu do zaposlenja, napisano je na stranicama Vlade.

Promjene su itekako vidljive

Dodano je i kako će se za inkluzivni dodatak izdvojiti 506 milijuna eura, a za dječji doplatak je izdvojeno 173 milijuna eura. Uz to, povećat će se i broj korisnika dječjeg doplatka kojeg će od navedenog datuma dobivati sva kućanstva s dohotkom do 618 eura po članu obitelji.

Što se tiče inkluzivnog dodatka, on će se dijeliti u pet kategorija. Kreće od početnih 720 eura. Druga skupina će dobivati mjesečno 480 eura, treća 430, četvrta 162 eura i konačno peta 138 eura. Postupak za inkluzivni dodatak provodit će se do kraja 2024. godine, a nakon priznanja inkluzivnog dodatka korisnicima će biti isplaćena razlika od datuma stupanja zakona na snagu. Novim korisnicima prava će se priznati od datuma predaje zahtjeva. Ovi nacrti prijedloga zakona će sada biti upućeni na e-savjetovanje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap