Zbog korone otkriven još jedan ilegalni dom za starije: “Pitanje je koliko je takvih po Hrvatskoj”

Josip Mihaljević
2. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Nelegalni obiteljski dom za starije nisu pronašli inspektori, nego virus. Vlasnik doma u početku nije htio surađivati sa stožerom i nije htio dati podatke o korisnicima. Možda jer već pet godina nema dozvolu za rad?

Foto: Pixabay

Koronavirus je zabilježen u “domu za starije” u Legradu kraj Koprivnice. Dom je pod navodnicima jer već pet godina nema dozvolu za rad nadležnog ministarstva, piše Dnevnik.hr.

Vlasnik doma isprva odbio surađivati sa Stožerom

Načelnik stožera Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić kazao je kako su jučer tijekom poslijepodneva epidemiolozi posjetili dom, uzeli brisove svih štićenika i zaposlenika, njih ukupno 29.

snimka dom
Uznemirujuće: Ovako su živjeli korisnici doma gdje je požar odnio dva života

“Mislimo da su obuhvaćeni svi kontakti i da je stanje pod kontrolom. U petak će doći nalazi, vidjet ćemo kakvi će biti pa ćemo dalje po tome postupati”, kazao je Ljubić.

Ljubić je rekao kako je vlasnik doma u početku odbio suradnju sa stožerom:

“Vlasnik je imao otpor prema epidemiolozima, nije htio dati podatke o štićenicima, tijekom popodneva smo sve dogovorili. Očekujemo izvanredni nadzor nadležnog ministarstva rada tijekom petka pa ćemo znati više o legalnosti doma i štićenicima i što ćemo dalje sa štićenicima raditi”, kazao je Ljubić.

“Nismo znali da taj dom postoji”

U stožeru kažu da uopće nisu znali da dom postoji. Iako su županijski timovi još prije nekoliko mjeseci obavili nadzor svih pružatelja usluga u sustavu socijalne skrbi, nisu mogli znati za one neregistrirane domove poput ovog:

Ministarstvo lani provelo 218 nadzora. Županijski timovi u mjesec dana čak 900!

“Tijekom epidemije obišli smo 113 ustanova na području naše županije koje pružaju usluge socijalne skrbi. Naši timovi za nadzor i kontrolu su obišli sve ustanove koje su bile registrirane. Ova ustanova nije u registru”, kazao je Ljubić.

Korisnike će vjerojatno izmjestiti na neku drugu lokaciju budući da im je izrečena mjera samoizolacije, a Ljubić je rekao da će to biti negdje na području Koprivničko-križevačke.

Pučka pravobraniteljica: Koliko takvih domova ima?

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović u Dnevniku Nove TV upozorava da je na Međunarodni dan starijih osoba virus, a ne inspekcija, otkrio ilegalni dom koji je zabranu rada dobio prije punih pet godina.

[KOMENTAR] Uglađene fasade domova skrivaju sav jad naših staraca, gladnih i uspavanih u pelenama

“Ne znam kako je moguće da radi pet godina, ne možemo ga zvati ilegalnim domom jer, ako je ilegalan – nije dom i ne može se smatrati da se u njemu pružaju usluge socijalne skrbi korisnicima. Pitanje koje se meni nameće je – koliko je takvih domova još u Hrvatskoj i koliko je mjesta koja prolaze ‘ispod radara’ i nad kojima ne postoji nikakva kontrola”, pita se Vidović.

Vidović smatra kako je vrijeme da prava osoba starije životne dobi malo jače prioritiziramo. Također je upozorila da deset inspektora nadzire cijelu Hrvatsku i da se nakon slučaja u Andraševcu ništa nije dogodilo niti promijenilo.

“Potrebno je decentralizirati kontrole nad obiteljskim domovima kako bi se točno znalo kakvo je stanje i kako bi se obeshrabrili svi oni koji žele zarađivati i bogatiti se na skrbi o starijima (…)

Nisu svi domovi jednaki, ali oni koji iskorištavaju starije – moramo im doći na kraj”, zaključila je Vidović.

Nalazi korisnika trebali bi biti poznati tijekom večernjih sati, a inspekcija Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike već danas provodi nadzor u domu.