Vlada ipak odustaje od amandmana! Cenzusi za besplatno dopunsko rastu i bit će usklađeni

Josip Mihaljević
28. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Prihodovni cenzusi za besplatno dopunsko osiguranje rastu na 2.500 kuna za samce i 2.000 kuna za člana obitelji, ali će se vrlo kratko zadržati na tim razinama nego će biti još veći. Vlada je ipak odlučila odustati od amandmana koji bi primjenu novih cenzusa odgodila za mjesec dana, nakon što prođe zakonski rok usklađivanja.

plenkovic

Foto: Youtube screenshot

Danas će se u popodnevnim satima u Saboru po hitnoj proceduri raspraviti o konačnom prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o dobroovljnom zdravstvenom osiguranju i napokon je poznato kakav će biti rasplet situacije. Prihodovni cenzusi za dopunsko osiguranje na teret državnog proračuna rastu na 2.500 kuna za samce i 2.000 kuna po članu obitelji, ali će se na tim razinama zadržati vrlo kratko jer će se krajem studenog uskladiti i dodatno povećati.

Cenzusi prvo 2.500 i 2.000 kuna, a za malo više od mjesec dana i veći!

U igri su, podsjetimo, bile dvije opcije – da zakonske izmjene stupe na snagu 1. studenog ili 1. prosinca, što nije nevažno, a vlada se ipak odlučila na povoljniju opciju za umirovljenike.

umirovljenik dopunsko
Obrat oko besplatnog dopunskog osiguranja: Vlada odgađa stvar, žele izbjeći usklađivanje cenzusa

Dakle, danas će sabor raspraviti o zakonskim izmjenama, a sam datum stupanja na snagu možda i ne bude 1. studenog nego zakonskim rokom od objave u Narodnim novinama. Kako doznajemo, to bi svakako trebalo biti prije zakonske obveze usklađivanja. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje mora do 30. studenog donijeti odluku o usklađivanju cenzusa, a to će usklađivanje ići na nove cenzuse od 2.500 i 2.000 kuna pa će oni već u prosincu biti nešto veći.

Zakon je trebao koštati 100 milijuna kuna, sada će biti malo skuplji (110 milijuna kuna) u ovoj godini, a procjenjuje se da će novi cenzus obuhvatiti više od 120 tisuća građana, mahom umirovljenika, koji će nakon što zakonske izmjene stupe na snagu ostvariti pravo na besplatno dopunsko osiguranje.

“Vlada RH izvješćuje da povlači drugi amandman na članak 2. predmetnog zakonskog prijedloga”, kratko je obrazložio ministar zdravstva Vili Beroš, a vlada jednoglasno usvojila povlačenje amandmana iz procedure.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap