Sabor ovoga tjedna glasa o cenzusu za dopunsko: Ove tri ključne stvari morate znati

Josip Mihaljević
26. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Sabor će u četvrtak po hitnoj proceduri raspravljati o izmjenama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju. Prijedlog HSU-ovog Silvana Hrelje bi svakako trebao biti izglasan, ali je pitanje u kakvom obliku.

sabor

Foto: Youtube screenshot

Sabor će u četvrtak po hitnom postupku raspraviti o konačnom prijedlogu Zakona o izmjeni zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju. Autor zakona je Silvano Hrelja, Vlada je na sjednici prošloga tjedna podržala zakonske izmjene, a glasanje se očekuje već dan kasnije, u petak.

1. Cenzusi rastu na 2.500 i 2.000 kuna

Prihodovni cenzusi za besplatno dopunsko zdravstveno osigranje u ovom trenutku iznose 2.047,20 kuna za samce i 1.600,12 kuna za člana obitelji. To znači da, ako su vam mjesečni prihodi manji od navedenih iznosa, imate pravo na besplatnu policu dopunskog osiguranja.

Hreljin prijedlog zakona predviđa jednokratno povećanje postojećih cenzusa na 2.500 kuna (za samce) i 2.000 kuna (za člana obitelji), a predviđa se da će tim potezom oko 120 tisuća građana, mahom umirovljenika, upasti u cenzus i ostvariti pravo na dopunsko osiguranje.

2. Datum stupanja na snagu i usklađivanje

maric beros
Evo što će se događati s besplatnim dopunskim osiguranjem u idućih 40 dana

Ideja je bila da zakonske promjene stupe na snagu 1. studenog 2021. godine, no vlada je dodala amandman koji cijelu stvar odgađa za mjesec dana. Planiraju nove cenzuse uvesti 1. prosinca što nije nevažno. Kada bi cenzusi doista stupili na snagu 1. studenog, do kraja mjeseca bi bili dodatno usklađeni jer HZZO ima obvezu do 30. studenog uskladiti (povećati) cenzuse koji su na snazi. U tom bi slučaju cenzusi bili nešto veći od spomenutih 2.500 i 2.000 kuna.

Ako amandman o stupanju na snagu 1. prosinca prođe dogodit će se besmisleno usklađivanje cenzusa do 30. studenog (na postojeće vrijednosti od 2.047/1.600 kuna) da bi već idućeg dana na snagu stupili “okrugli” Hreljini cenzusi od 2.500 i 2.000 kuna. Takvi cenzusi će svoje usklađivanje čekati do 30. studenog iduće godine.

Na pitanje o tomu kada će zakonske izmjene stupiti na snagu, Hrelja na društvenim mrežama odgovara da će se potruditi da to bude raniji datum:

3. Što napraviti kada zakon stupi na snagu?

umirovljenik dopunsko
Umirovljenici ogorčeni jer će se morati sami prijaviti za besplatno dopunsko: HZZO im izlazi u susret?

Po svemu sudeći, pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje nećete ostvariti automtski. Neki umirovljenici su se pobunili protiv ovoga, govoreći kako ih se automatski izbriše iz sustava kada prevale cenzus, a kada ih se treba uključiti, onda moraju samostalno ugovarati police.

U svakom slučaju, kada zakon stupi na snagu, a prihodi su vam manji od 2.500 kuna (ako ste samac) ili 2.000 kuna po članu obitelji, valjalo bi kontaktirati HZZO i ugovoriti besplatnu policu dopunskog osiguranja.

Više o samom ugovaranju police možete pročitati na stranicama HZZO-a, a broj info telefona je 0800 7989.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap