Obrat oko besplatnog dopunskog osiguranja: Vlada odgađa stvar, žele izbjeći usklađivanje cenzusa

Josip Mihaljević
21. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila povećanje prihodovnog cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, ali su odlučili malo uštedjeti s jednim amandmanom. Umirovljenici nove cenzuse mogu očekivati tek u prosincu, nakon besmislenog usklađivanja.

umirovljenik dopunsko

Foto: Rawpixel

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju koje će prihodovne cenzuse za besplatno dopunsko osiguranje povećati na 2.000 kuna za člana obitelji i 2.500 kuna za samce. Međutim, cijela stvar se neće odviti onako kako je zamislio Silvano Hrelja, autor zakona, jer je vlada uletjela s jednim amandmanom.

Podsjetimo, prema Hreljinoj ideji, novi cenzusi su trebali stupiti na snagu 1. studenog. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ima zakonsku obvezu do kraja studenog izvršiti usklađivanje cenzusa pa je to usklađivanje trebalo doći na uvećane cenzuse.

Međutim, Vlada je dodala amandman kojim će zakonske izmjene stupiti na snagu tek 1. prosinca, dakle mjesec dana kasnije.

kartice dopunskog zdravstvenog osiguranja
Besplatno dopunsko zdravstveno za više od 100 tisuća umirovljenika: Evo kako do njega

“Predlaže se stupanje na snagu zakona 1. prosinca 2021., budući da Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje donosi odluku o usklađivanju prihodovnog cenzusa na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku, najkasnije do 30. studenog tekuće godine za sljedeću godinu”, stoji u obrazloženju amandmana.

Problem je što ta rečenica nema nikakvog logičkog smisla. Trenutačni cenzusi iznose 1.600,12 kuna za člana obitelji i 2.047,20 kuna za samce, pa će Vlada valjda pričekati da se ti cenzusi usklade (porast od nekoliko desetaka kuna, ako i toliko), a već u prosincu obezvrijediti bilo kakvo usklađivanje jer ćemo tada već imati okrugle cenzuse od 2.000 i 2.500 kuna.

Naravno, cijela stvar mora još proći saborsku proceduru koja ide po hitnom postupku, a rezultate i stvarne izmjene zakona znat ćemo tek kada zakonski prijedlog dobije potreban broj glasova.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap