Umirovljenici ogorčeni jer će se morati sami prijaviti za besplatno dopunsko: HZZO im izlazi u susret?

Josip Mihaljević
15. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Iako će cenzusi s početkom idućeg mjeseca narasti na 2.000 kuna za člana obitelji i 2.500 kuna za samca i time brojnim umirovljenicima omogućiti dopunsko zdravstveno osiguranje na teret proračuna – oni su ljuti jer će policu morati ugovoriti sami. Pitali smo HZZO zašto se taj proces ne može napraviti automatski, evo što su poručili.

umirovljenik dopunsko

Foto: Rawpixel

Prihodovni cenzusi za dopunsko zdravstveno osiguranje na teret proračuna trebali bi od 1. studenog narasti s 1.600 kuna po članu obitelji i 2.047 kuna za samca na okruglih 2.000 i 2.500 kuna. Time će oko 120 tisuća građana, mahom umirovljenika, ostvariti pravo na besplatnu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja koja na godišnjoj razini košta 840 kuna.

“Kada nešto treba uzeti, onda je država brza”

Ipak, kod umirovljenika je izazvalo ogorčenje činjenica što će, nakon što zakonske izmjene stupe na snagu, sami morati ugovarati policu osiguranja. 

kartice dopunskog zdravstvenog osiguranja
Besplatno dopunsko zdravstveno za više od 100 tisuća umirovljenika: Evo kako do njega

“Meni uopće nije jasno zašto mi moramo slati prijave, zar nisu umreženi? Da nam ne treba naši bi nam sve uskratili”, napisala je jedna naša čitateljica na Facebooku.

I drugi su se složili s tom tezom:

“Zanimljivo. Kada nam treba uzeti neko pravo na osnovu primanja, država odmah reagira. Ne treba se ništa pisati. A kada nam se nešto treba priznati tj. “dati” onda se moramo sami javiti”, komentirao je jedan naš čitatelj.

Bilo je i drugih umirovljenika koji su pokudili svoje kolege, iskazujući nevjericu da su ljudi “toliko lijeni” da izdvoje par sati vremena otići u HZZO i vidjeti imaju li pravo na besplatno dopunsko osiguranje ili ne.

HZZO: Vodit ćemo računa o najosjetljivijim skupinama

Pitali smo HZZO koja je prepreka da se posao ugovaranja polica siromašnim građanima obavi automatski. Iako se iz njihovog odgovora da iščitati optimizam, nisu nam konkretno mogli reći da će prijave doista biti moguće automatski obaviti, ali poručuju da će u svakom slučaju građanima posao – olakšati.

umirovljenik dopunsko
Besplatno dopunsko osiguranje u hitnoj proceduri: Kada poslati prijavu i uštedjeti 840 kuna godišnje?

“HZZO i nakon prethodne izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju koja je stupila na snagu 1. svibnja 2020. godine, a u cilju što bolje implementacije Zakona i olakšavanja osiguranicima stjecanje prava, izvršio je automatski sve radnje koje su bile moguće bez pozivanja u urede HZZO-a bez dodatnih opterećenja osiguranika.

S obzirom na to da HZZO u provedbi dopunskog zdravstvenog osiguranja osobito vodi računa o zaštiti najosjetljivijih skupina osiguranika, HZZO će, kada dođe do novih zakonskih izmjena, ponovno automatski poduzeti sve moguće radnje kako bi osiguranici bez dodatnih opterećenja u skladu sa izmijenjenim propisima zadržali, odnosno ostvarili stečeno pravo”, poručio je glasnogovornik Zavoda za zdravstveno osiguranje.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap