[VIDEO] Lažne vijesti cvjetaju na društvenim mrežama: ‘Algoritam nam ne servira istinu, već konstruiranu stvarnost’

mirovina.hr
15. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Lažne vijesti se društvenim mrežama šire poput požara. Jeste li se ikada zapitali zašto su baš društvene mreže postale informacijsko središte kojim vrlo često kolaju lažne vijesti i, još važnije, kako prepoznati neistine koje se njima šire? Odgovore potražite u videu kojeg su pripremili naši novinari.

lažne vijesti

Da bismo zaustavili širenje lažnih vijesti, moramo ih naučiti prepoznati | Foto: mirovina.hr

Društvene mreže cvjetaju kada ih koristimo u svrhu za koju su predviđene. Drugim riječima, kada pišemo objave, dijelimo fotografije i video sadržaj s prijateljima te ‘lajkamo’ i dijelimo vijesti koje objavljuju, primjerice, portali. Kako bi distribuirale sadržaj koji na njima nastane, društvene mreže koriste algoritme. To su programi koji će personalizirati ono što vidite na naslovnicama društvenih mreža, a pri tome će koristiti podatke o sadržaju koji vas inače zanima. Što više komentirate, dijelite i lajkate, algoritam ima više podataka o tome što vas zanima.

lažne nagradne igre
[VIDEO] Mislite da ste osvojili novac preko interneta? Ne nasjedajte na lažne nagradne igre!

Tu leži srž problema lažnih vijesti, upozorio je novinar u videu kojeg smo snimili u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Cilj društvenih mreža nije da se točno informiramo, jer one same ne mogu provjeriti baš svaki objavljeni sadržaj. Njihov je cilj pokazati nam ono što će nas najduže zadržati.

Budući da su lažne vijesti senzacionalne, prikupe velik broj lajkova i komentara pa algoritam ‘zaključi’ da je to sadržaj koji nas zanima. Zbog toga, vrlo brzo naše društvene mreže preplave lažne vijesti.

Stoga, kako prepoznati lažne vijesti i kako se odnositi prema njima?

U videu potražite odgovore na nekoliko ključnih pitanja:

  • Zašto se lažne vijesti oslanjaju na faktor šoka?
  • Zašto se lažne vijesti često dijele u obliku screenshotova, odnosno snimki zaslona?
  • Kako provjeriti dolazi li vijest iz povjerljivog izvora?
  • Kako društvene mreže kreiraju lažan osjećaj pluralnosti perspektiva i izvora informacija, kada u stvarnosti često vidimo samo konstruiranu stvarnost koja potvrđuje naša uvjerenja?
  • Savjete Sunčane Glavak, predstavnice u Europskom parlamentu, za prepoznavanje lažnih vijesti.

Video pogledajte na našoj Facebook stranici ili ispod teksta, a u komentare nam napišite svoja iskustva. Prepoznajete li lažne vijesti? Kako se nosite s njima?


Sadržaj je nastao u suradnji Native studija portala mirovina.hr i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Pogledajte i ostale teme koje donosimo na temu medijske pismenosti:

[VIDEO] Znate li prepoznati lažne portale? Imitiraju stranice kojima vjerujete!

[VIDEO] Kako prepoznati lažne profile na društvenim mrežama? Iza njih se kriju osobe loših namjera!

[VIDEO] Kako znati je li sadržaj kojeg čitate prava urota ili teorija zavjere?

[VIDEO] Mislite da ste osvojili novac preko interneta? Ne nasjedajte na lažne nagradne igre!

Copy link
Powered by Social Snap