[VIDEO] Kako znati je li sadržaj kojeg čitate prava urota ili teorija zavjere?

mirovina.hr
9. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Teoretičari zavjera sebe nikada neće nazvati tim imenom, ali ipak postoji velika razlika između vjerovanja u zavjere i zdravog skepticizma. Velika je razlika i između teorija zavjera i stvarnih urota koje su se dogodile. Vjerovanje u teorije zavjere može biti i opasno, stoga donosimo video u kojem objašnjavamo kako ih prepoznati te još važnije, kako se zaštititi.

teorije zavjera

Vjerovanje u teorije zavjera može biti opasno – donosimo kako ih prepoznati | Foto: mirovina.hr

Teorije zavjere su teorije u koje ne možete povjerovati zdravim razumom, istaknuo je Duško Ćurlić, poznati televizijski i radio voditelj na početku videa kojeg smo snimili u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Duško je studirao na Fakultetu političkih znanosti stoga ga je tema teorija zavjera zainteresirala još tada.

U to vrijeme, za razliku od sada, da biste došli do hipoteza o ljudima-gušterima, svjetskim vladama ili drugim šarolikim zamislima teoretičara zavjera, morali ste sjesti u knjižnicu i provesti značajnu količinu vremena istražujući. Pojava interneta ovaj je proces sasvim pojednostavila i ponekad se čini da svakog dana ispliva nova teorija o zlim urotnicima koji na ovaj ili onaj način kontroliraju svijet. Zahvaljujući društvenim mrežama, nikad ih nije bilo lakše dijeliti s drugima.

lažni profili
[VIDEO] Kako prepoznati lažne profile na društvenim mrežama? Iza njih se kriju osobe loših namjera!

Informacije danas teku u ogromnim količinama i nije uvijek sve što pročitamo istina. S jedne strane je korisno i zdravo osjećati dozu skepticizma prema sadržaju koji nam se plasira. Razlika između teoretičara zavjera i onih koji su samo znatiželjni, pri tome, jest što će pobornici urota u svemu vidjeti upravo to – urotu, a nikakva količina dokaza neće ih poljuljati u vjerovanju. Na kraju dana, puno je lakše zamisliti zlu globalnu vladu nego proučiti i razumjeti niz složenih društvenih pojava ili povijesnih događaja, zar ne?

Kako bismo rasvijetlili ovu temu, u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj snimili smo video u kojem odgovaramo na ključno pitanje: što su teorije zavjere i kako ih prepoznati?

U videu ćete doznati, između ostalog:

  • Što Duško Ćurlić misli o teorijama zavjere, koje od njih je sam proučavao i koja je najapsurdnija teorija zavjere za koju je čuo;
  • Zašto kompleksne društvene pojave i problemi kao što su, primjerice, ekonomske ili zdravstvene krize, privlače teoretičare zavjera;
  • Kako razlikovati urote koje su se zaista dogodile i teorije zavjera;
  • Kako vjerovanje u teorije zavjera može dovesti i do opasnih posljedica u stvarnom životu, čak i do ljudskih žrtava;
  • Kako na temelju sadržaja kojeg čitamo i stila autora zaključiti je li posrijedi teorija zavjere;
  • Savjete Tomislava Sokola, predstavnika Hrvatske u Europskom parlamentu, o prepoznavanju teorija zavjera na internetu.

Video pogledajte na Facebook stranici portala mirovina.hr ili ispod članka, a svoja razmišljanja o teorijama zavjera napišite nam u komentarima ispod videa.


Sadržaj je nastao u suradnji Native studija portala mirovina.hr i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Pogledajte i ostale teme koje donosimo na temu medijske pismenosti:

[VIDEO] Znate li prepoznati lažne portale? Imitiraju stranice kojima vjerujete!

[VIDEO] Kako prepoznati lažne profile na društvenim mrežama? Iza njih se kriju osobe loših namjera!

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap