[VIDEO] Mislite da ste osvojili novac preko interneta? Ne nasjedajte na lažne nagradne igre!

mirovina.hr
12. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Internetom često kruže nagradne igre koje vam obećavaju sjajne nagrade, a zauzvrat traže samo vaše osobne podatke. Neke od njih su legitimne, ali vrlo često je riječ o prevarama. Donosimo video u kojem smo objasnili kako ne nasjesti na lažne nagradne igre, a čut ćete i savjete TV i radio voditeljice Barbare Kolar o toj temi.

lažne nagradne igre

Lažne nagradne igre prevara su stara koliko i internet – evo kako se zaštititi | Foto: mirovina.hr

Sigurno ste barem jednom otvorili neku internetsku stranicu koja vam je, uz animaciju konfeta i svečan zvuk trube, dala na znanje da ste vi njihov milijunti posjetitelj. I to nije sve! Kao milijuntom posjetitelju obećana vam je nagrada, često u obliku iPhone uređaja ili novčane kompenzacije. Od vas trebaju samo nekoliko osobnih podataka. Često to nisu podaci o vama koji su tajni, stoga ih se ne bojite dati toj stranici.

Riječ je, naravno, o internetskoj prevari staroj koliko i sam internet. Formula je jednostavna, ali nažalost, još uvijek puno ljudi nasjeda na njihov trik: obećaju vam vrijednu nagradu u zamjenu za vrlo malo vašeg vremena i vaše podatke. Pri tome, mnogi ne znaju da prevaranti loših namjera naizgled neosjetljive informacije, kao što su datum vašeg rođenja ili e-mail adresa, mogu iskoristiti kako bi ugrozili vašu sigurnost i imovinu.

teorija zavjere
[VIDEO] Kako znati je li sadržaj kojeg čitate prava urota ili teorija zavjere?

Zlatno pravilo internet bontona, pojasnili smo u videu kojeg smo snimili u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, glasi: ako zvuči predobro da bi bilo istina, vjerojatno nije istina! Ipak, to ponekad neće biti dovoljno da se zaštitite, jer prevaranti se svakog dana dosjete novog načina za doći do nečijeg teško zarađenog novca. Kako bismo vam pomogli razlučiti lažne nagradne igre od onih pravih, donosimo kratak video u kojem tumačimo najvažnije informacije.

Doznat ćete, između ostalog:

  • Savjete televizijske i radio voditeljice Barbare Kolar o ophođenju s nagradnim igrama;
  • Koja ključna pitanja si morate postaviti prije nego date svoje privatne podatke nekoj nagradnoj igri;
  • Kako provjeriti radi li se o legitimnoj stranici koja organizira nagradnu igru ili je riječ o imitaciji koju prevaranti koriste kako bi vas nasamarili;
  • Zašto nikada ne smijete uplaćivati novac stranicama koje vas žele “nagraditi”.

Video pogledajte na našoj Facebook stranici ili ispod teksta, a u komentare nam napišite svoja iskustva s nagradnim igrama i internet prevarama!


Sadržaj je nastao u suradnji Native studija portala mirovina.hr i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Pogledajte i ostale teme koje donosimo na temu medijske pismenosti:

[VIDEO] Znate li prepoznati lažne portale? Imitiraju stranice kojima vjerujete!

[VIDEO] Kako prepoznati lažne profile na društvenim mrežama? Iza njih se kriju osobe loših namjera!

[VIDEO] Kako znati je li sadržaj kojeg čitate prava urota ili teorija zavjere?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap