[VIDEO] Znate li prepoznati lažne portale? Imitiraju stranice kojima vjerujete!

mirovina.hr
3. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Internet je prepun prevaranata koji različitim trikovima pokušavaju doći do lakog novca, a jedna od taktika kojima se služe su i lažni portali. Kako bismo vam pomogli prepoznati ih, u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj donosimo video u kojem ćete čuti iskustvo voditeljice Danijele Trbović s Internet prevarama i poruku zastupnika u Europskom parlamentu Karla Resslera te doznati ključne znakove po kojima možete prepoznati lažne portale.

Ne samo da sadržaju objavljenom na lažnim portalima ne možete vjerovati, on može biti jako štetan | Foto: mirovina.hr

Internet je mjesto velike slobode – svakome su dostupni alati pomoću kojih možemo besplatno i brzo stvarati različit sadržaj koji će vidjeti potencijalno ogroman broj ljudi. O prednostima takve slobode ne mora se trošiti previše riječi no osobe s lošim namjerama vrlo lako ju mogu iskoristiti u svoju korist, a na našu štetu.

Jedna od čestih internet prevara su lažni portali. Internet prevaranti vrlo jednostavno mogu imitirati izgled stranica koje smo prije posjećivali i kojima vjerujemo. Primjerice, naizgled autentična poveznica koju vam može proslijediti dobronamjeran prijatelj odvest će vas na stranicu koja izgledom oponaša, recimo, portal mirovina.hr.

Prevaranti će na taj način doći do velikog broja klikova i lake zarade, a na vašu štetu. Ne samo da sadržaju objavljenom na takvim stranicama ne možete vjerovati, on može biti potencijalno jako štetan i dovesti vas u zabludu kada se o nekoj temi želite informirati. Naravno, niti vaši podaci na takvim stranicama neće biti sigurni.

Kako biste znali prepoznati lažne i štetne portale kojima obiluje Internet, bitno je razlučiti nekoliko pojmova koji će vam u tome pomoći, poput domene i impressuma. Što su oni i zašto su važni, ali i puno više doznat ćete u videu kojeg su napravili naši novinari u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Što ćete sve doznati u videu?

  • Iskustvo Danijele Trbović s krađom identiteta i lažnim stranicama koje ‘vrebaju’ ljude sa zdravstvenim poteškoćama;
  • Što je domena portala i kako prepoznati vjerodostojne domene;
  • Što je impressum i zašto je važno provjeriti ga;
  • Kako na temelju sadržaja objavljenog na stranici razaznati kakva je reputacija portala kojeg čitamo;
  • Poruku europarlamentarca Karla Resslera o važnosti borbe protiv lažnih portala.

Video pogledajte na našim društvenim mrežama ili ispod članka te podijelite s nama svoja iskustva i razmišljanja:


Sadržaj je nastao u suradnji Native studija portala mirovina.hr i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj

[VIDEO] Znate li prepoznati lažne portale? Imitiraju stranice kojima vjerujete!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap