[VIDEO] Kako prepoznati lažne profile na društvenim mrežama? Iza njih se kriju osobe loših namjera!

mirovina.hr
7. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Osobe iza lažnih profila koriste ih na različite načine, ali uvijek s istom svrhom – želeći ostvariti osobnu korist. U videu kojeg smo napravili u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj objašnjavamo zašto su opasni i kako ih prepoznati. Čut ćete i iskustva radio i televizijske voditeljice Karmele Vukov-Colić te europarlamentarca Tomislava Sokola.

lažni profili

Šteta koja može nastati prihvaćanjem sumnjivih profila puno je veća nego što mislite | Foto: mirovina.hr

Sigurno ste barem jednom u životu dobili zahtjev za prijateljstvo ili praćenjem od osobe koju nikada niste upoznali. Možda ste ga prihvatili, ne obraćajući previše pozornosti na znakove koji upućuju da bi se moglo raditi o lažnom profilu. No šteta koja može nastati prihvaćanjem sumnjivih profila puno je veća nego što ste možda mislili, a opreza je nikad dosta.

Zlonamjerne osobe lažne profile koriste iz različitih razloga. Mnogi se skrivaju iza maske anonimnosti kako bi širili dezinformacije i teorije zavjera. Napredak tehnologije omogućio je i lako stvaranje programa koji oponašaju prave ljude, takozvane ‘botove’. Koriste ih kako bi utjecali na javno mišljenje o nekoj temi, čime ugrožavaju demokraciju. Osim toga, mnogi lažni profili iskoristit će ljudsku empatiju i krasti novac hineći dobrotvorne akcije prikupljanja sredstava za liječenje djece ili drugih ranjivih društvenih skupina, ili će na druge načine pokušati doći do lake zarade (primjerice, kreiranjem lažnih nagradnih igara).

[VIDEO] Znate li prepoznati lažne portale? Imitiraju stranice kojima vjerujete!

Opasnost od nasjedanja na trikove ljudi koji se kriju iza lažnih profila ne staju tu, a upravo to su pojasnili naši novinari u videu koji je nastao u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Prevaranti će imitirati stranice institucija kao što su banke ili pošta na društvenim mrežama. Neće se libiti niti od javlja na stare i provjerene načine – poštom u vašem poštanskom sandučiću.

Kako biste zaštitili svoju privatnost i imovinu, donosimo video u kojem objašnjavamo osnovne znakove za alarm koji se treba upaliti ako sumnjive osobe s vama pokušaju stupiti u kontakt na društvenim mrežama.

U videu ćete doznati:

  • Iskustvo i savjete Karmele Vukov-Colić u ophođenju sa sumnjivim profilima na Internetu;
  • Koji su ključni znakovi prema kojima možete procijeniti radi li se o lažnom profilu;
  • Kako iz sadržaja poruka koje vam sumnjivi profili šalju zaključiti radi li se o pravoj osobi ili prevarantu;
  • Što učiniti ako prevaranti ne staju na Internetu i javljaju vam se fizičkom poštom;
  • Kako prepoznati je li slavna osoba koju pratite na društvenim mrežama zaista ta za koju se izdaje ili je riječ o lažnom profilu napravljenom u njeno ime;
  • Iskustvo europarlamentarca Tomislava Sokola s botovima koji pokušavaju naškoditi demokratskim procesima.

Video pogledajte klikom na ovu poveznicu ili ispod teksta, a u komentarima ispod videa podijelite s nama svoja iskustva s lažnim profilima!


Sadržaj je nastao u suradnji Native studija portala mirovina.hr i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Pogledajte i ostale teme koje donosimo na temu medijske pismenosti:

[VIDEO] Znate li prepoznati lažne portale? Imitiraju stranice kojima vjerujete!

[VIDEO] Kako prepoznati lažne profile na društvenim mrežama? Iza njih se kriju osobe loših namjera!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap