Velika obljetnica: Udruga invalida rada Zagreba slavi 57 godina, imaju dvodnevni program

Milan Dalmacija
22. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Udruga invalida rada Zagreba proslavit će sljedećeg tjedna 57. obljetnicu osnutka. Riječ je o najvećoj udruzi invalida rada u Hrvatskoj, koja broji 7.000 članova. Ove godine naglasak je na mentalnom zdravlju, pa će u sklopu proslave biti održana i tematska tribina naziva ‘Mentalno vitalni’.

Prošlogodišnja proslava obljetnice osnutka UIR Zagreba. | Foto: UIR Zagreba

Udruga invalida rada Zagreba će dvodnevnom svečanošću obilježiti 57. obljetnicu svoga osnutka. Cjelokupni program bit će održan pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Statistički podaci ukazuju na i dalje velike brojeve registriranih osoba s invaliditetom i registriranih invalida rada u Republici Hrvatskoj. Prema zadnjim objavljenim statističkim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na dan 1. rujna 2022. godine je u Republici Hrvatskoj bilo registrirano ukupno 624.019 osoba s invaliditetom, odnosno oko 16 posto ukupnog stanovništva Republike Hrvatske. Prema zadnje objavljenim podacima Statističkih informacija Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u lipnju 2023. godine, u Republici Hrvatskoj bilo je registrirano 89.737 invalida rada, što predstavlja 14,38 posto ukupnog broja osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. UIR Zagreba je na dan 31. kolovoza 2023. godine imala registriranih 7.008 članova, odnosno 32,65 posto ukupnog broja invalida rada registriranih na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Dvodnevna proslava

Starija osoba gura kolica invalida
Invalidska mirovina ili osobna invalidnina? Nije riječ o istom prihodu, pravnica nam je otkrila najbitnije razlike

U utorak 26. rujna, od 17 sati u prostorijama Udruge na Novoj cesti 86, bit će otvorena izložba fotografija pod nazivom ‘Što smo radili?’. Autori fotografija su članovi UIR Zagreba – invalidi rada i ostale osobe s invaliditetom. Nakon otvorenja izložbe proslava će biti nastavljena uz koncert pjevačkog zbora UIR Zagreba i plesnu večer uz druženje, ples i pjesmu.

Na sam rođendan UIR Zagreba, u srijedu, 27. rujna u dvorani hotela Antunović, bit će održana tematska tribina naziva ‘Mentalno vitalni’, s početkom u 10 sati. Četiri će predavačice, stručnjakinje iz područja psihologije i sociologije, invalidima rada, ostalim osobama s invaliditetom i ostalim zainteresiranim građanima ukazati na činjenicu da je mentalno zdravlje neizostavan i neizmjerno važan dio općeg zdravlja koje je ujedno čovjekova najdragocjenija imovina.

Važnost mentalnog zdravlja

Andrea Vranić održat će predavanje naziva ‘Reci kako živiš i reći ću ti kako si’. Psihologinja Sabina Stepić govorit će o tome kako nas stres može ojačati, njena kolegica Zrinka Grotić, objasnit će što su kognitivne rezerve i kako ih osnažiti?, a socijalna radnica Ines Vrban održat će predavanje na temu ‘Organizacija vremena i mentalno zdravlje osoba starije dobi.’

– Svjetska zdravstvena organizacija definirala je mentalno zdravlje kao stanje mentalne dobrobiti koja omogućuje ljudima svakodnevno nošenje sa stresom, dok je potreba za djelovanjem na mentalno zdravlje neosporna i važna. Ovogodišnjom tribinom želimo ukazati na važnost i načine očuvanja mentalnog zdravlja pogotovo za ranjive skupine kao što su osobe s invaliditetom koje su svakodnevno suočene s brojnim preprekama i problemima, izjavila je Nada Vorkapić, predsjednica UIR Zagreba.

Po završetku tribine, bit će dodijeljene nagrade, priznanja i zahvalnice zaslužnim članovima, volonterima i ostalim osobama i institucijama zaslužnima za doprinos radu, rastu i promociji UIR Zagreba tijekom jednogodišnjeg razdoblja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap