Uvodi se osjetno veći džeparac za pojedine korisnike domova – skok od 300 posto!

Josip Mihaljević
6. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Novi Zakon o socijalnoj skrbi predivđa povećanje iznosa naknade za osobne potrebe korisnika prava na uslugu smještaja sa sadašnjih 100 na 400 kuna.

novcanik

Foto: Unsplash

Preseljenje u dom za starije i nemoćne osobe često nije stvar izbora, nego nužda. Smještaj u domu se može osigurati preko Centra za socijalnu skrb osobama koje zbog bolesti, nemoći, starosti, radne nesposobnosti ili invalidnosti ili drugih nepovoljnih mogućnosti i teških životnih prilika ne mogu skrbiti o sebi, a takvu skrb u njihovom domu ne mogu im pružiti ni članovi obitelji.

29,99 kn
3,98 €
prije:
49,99 kn
6,63 €
Uštedite

Kraš čokoladni deserti

Životinjsko carstvo, lizli, bananko ili tortica
2,49 kn
0,33 €
prije:
3,69 kn
0,49 €
Ne propustitre

Krauthaker Graševina

Bijelo vrhunsko vino 0,75 l
59,99 kn
7,96 €
prije:
84,99 kn
11,28 €
Ne propustitre
Tečaj €/kn: 7,53450

Više o proceduri predaje samog zahtjeva možete pročitati OVDJE.

Osjetan skok “džeparca”

aladrovic stozer
Novi Zakon o socijalnoj skrbi: Ukidaju se obiteljski domovi za starije!

Korisnici domova koji su do smještaja u domu došli prema gore upisanoj proceduri do sada su, za osobne potrebe, imali pravo na džeparac od 100 kuna mjesečno i to samo u slučaju kada nisu imali svojih sredstava. Naravno, CZSS bi im se upisao na imovinu ako posjeduju nekretnine u kojima više ne žive.

Novi Zakon o socijalnoj skrbi donosi i osjetno povećanje tog “džeparca”, sa sadašnjih 100 na 400 kuna mjesečno.

“Zakonom se povećava iznos naknade za osobne potrebe korisnika prava na uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja prema potrebama pojedinih korisničkih skupina za razliku od dosadašnjeg dugogodišnjeg jedinstvenog iznosa naknade za sve korisnike u visini od 100,00 kn”, stoji u nacrtu prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi.

Inače, prema članku 45. prijedloga zakona, pravo na naknadu za osobne potrebe priznaje se osobi starije životne dobi kojoj se priznaje pravo na uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja, ako vlastitim prihodom ne može osigurati zadovoljavanje osobnih potreba na smještaju ili organiziranom stanovanju.

 

Uvodi se osjetno veći džeparac za pojedine korisnike domova – skok od 300 posto!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap