Novi Zakon o socijalnoj skrbi: Ukidaju se obiteljski domovi za starije!

Josip Mihaljević
6. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pustilo je prijedlog novog Zakona o socijalnoj skrbi u javnu raspravu. Kako sada stvari stoje, nisu se ni pedlja odmaknuli od ideje da ukinu sve obiteljske domove za starije i nemoćne u državi.

aladrovic stozer

Foto: Josip Aladrović | FB screenshot

Nacrt prijedloga novog Zakona o socijalnoj skrbi pušten je u javnu raspravu. Državna tajnica iz Ministarstva rada Marija Pletikosa već je najavila ukidanje obiteljskih domova za starije, a unatoč reakcijama u javnosti, ministarstvo od te ideje nije odustalo ni pedlja.

“Većina obiteljskih domova nije ostvarila zadani cilj”

Jasna Petrović: Zašto država ne gradi umirovljenička naselja gdje stariji zadržavaju samostalnost?

“Prateći kvalitetu pružanja usluge smještaja u obiteljskim domovima Ministarstvo je utvrdilo da većina obiteljskih domova nije ostvarila zadani cilj, a to je obiteljski način života unutar obiteljskog doma, a niti je bila u mogućnosti pružati očekivanu razinu kvalitete usluge koju primjerice ustanove u sustavu socijalne skrbi pružaju i to zbog premalog broja pružatelja usluga posebice stručnjaka koji su potrebni korisničkim skupinama uključenim u obiteljske domove ili neadekvatne infrastrukture u kojoj se pružala usluga.

Smatramo da će razdoblje od pet godina biti dovoljno da se obiteljski domovi preorganiziraju u ustanovu u sustavu socijalne skrbi poštujući sva definirana pravila o prostornim i kadrovskim uvjetima kako bi i dalje mogli pružati uslugu smještaja.

Obiteljski domovi s manjim brojem korisnika nakon isteka roka od pet godina, u slučaju da nisu u mogućnosti osnovati ustanovu, imat će mogućnost bavljenja udomiteljstvom bilo kao tradicionalni udomitelji ili standardni udomitelj sukladno Zakonu o udomiteljstvu”, stoji u dokumentu Ministarstva.

 

 

Novi Zakon o socijalnoj skrbi: Ukidaju se obiteljski domovi za starije!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap