Uvođenje eura sve je bliže, a evo kako će cijeli proces izgledati po mjesecima

Ana Kanazir
27. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Do uvođenje eura kao službene valute u našoj zemlji preostalo je još malo, a pripreme su već krenule. Barem što se tiče onih priprema građana na informacije o novostima koje nas čekaju. Hrvatska udruga banaka je objavila detaljan tok procesa uvođenja eura po mjesecima kako bi svi bili spremni.

euro

Foto: Unsplash

Neki su veće krenuli mijenjati kune u euro u bankama, dok drugi i dalje čekaju. Ipak, prijelaz na euro će teći polagano i postepeno, pri čemu su posljednje pripreme već krenule ovog mjeseca kada traje predopskrba kovanica i novčanica. nakon uvođenja eura je važno paziti na nekoliko stvari, među kojima su i cijene u trgovinama, kao i vraćanje kusura, o čemu smo pisali ovdje.

Euro po mjesecima

Novosti vezane uz euro se otkrivaju iz dana u dan, a neki detalji su već poznati. Poznato je kako će se za početak moći promijeniti 100 kuna u istu vrijednost eura, odnosno dobit će se 13,27 eura bez naknade i to se naziva početnim paketom. Osim toga, evo kako će izgledati promjene po mjesecima:

Euri
HNB otkrio koje nas sve promjene čekaju na bankomatima nakon uvođenja eura

Prosinac

Od 1.12. građani će moći dobiti svoj spomenuti paketić u bankama, poslovnicama FINA-e i Hrvatske pošte, a moći će se podići sve do kraja godine. Banke, Fina i/ili Hrvatska pošta opskrbljivat će početnim paketima eurokovanica poslovne subjekte i potrošače, dok će banke korisnicima kredita od 18.12. slati obavijesti s informacijama o preračunavanju. Promjena će biti i na bankomatima, na kojima će se na početku moći podizati samo novčanice od 10 i 20 eura, o čemu možete pročitati ovdje. 

Siječanj

1.1.2023. u 00:00 sati, euro postaje službena valuta u Republici Hrvatskoj. Dva tjedna nakon uvođenja eura, dakle od 1.1. do 14.1.2023. godine (u ponoć) počinje razdoblje dvojnog optjecaja. To znači da ćete, ako plaćate u gotovini, svugdje moći platiti u kunama, a ostatak ćete dobiti u eurima. Najkasnije do 31.1.2023. korisnici financijskih usluga dobit će individualnu obavijest o provedbi preračunavanja.

Veljača

Do kraja mjeseca – Ako prije dana uvođenja eura u kreditnoj instituciji, kreditnoj uniji, instituciji za platni promet i instituciji za elektronički novac imatelj računa ima račun i u kuni i u euru, u roku od 60 dana od dana uvođenja eura ima pravo bez naknade zatvoriti jedan ili više računa i prenijeti sredstva evidentirana na tim računima na račun po njegovu izboru u istoj instituciji.

Travanj

HNB od 1.4.2023.. prestaje određivati apoensku strukturu za isplatu euronovčanica na bankomatima.

Umirovljenici će navodno imati koristi od uvođenja eura: 'Imat će apsolutno puno posrednih benefita'

Lipanj

Do kraja mjeseca – Nalog za plaćanje (uplatnica) na kojem je iznos plaćanja naveden u kuni i koji je primatelj plaćanja pripremio, tiskao i unaprijed dostavio platitelju, a koji je platitelj podnio na izvršenje banci nakon dana uvođenja eura, banka je dužna izvršiti u euru u iznosu koji odgovara iznosu kuna navedenom na nalogu za plaćanje uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i u skladu s pravilima za preračunavanje i zaokruživanje.

Prosinac

Do 31.12.2023. traje razdoblje dvojnog iskazivanja cijena. Do 31.12.2023 građani će moći, bez naknade, u bankama, poslovnicama FINA-e i Hrvatske pošte promijeniti kune u eure.

2024. godina

Od 1.1.2024. HNB preuzima zamjenu kuna za eure i to novčanice kune, bez vremenskog ograničenja i kovanice kune, do proteka tri godine od dana uvođenja eura, dakle do 1.1.2026 godine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap