HNB otkrio koje nas sve promjene čekaju na bankomatima nakon uvođenja eura

Ana Kanazir
15. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Uvođenje eura kreće 1. siječnja iduće godine, a iz Hrvatske narodne banke kažu kako će se s bankomata tada moći podizati novčanice od 10 i 20 eura, dok će se i veći iznosi isto tako isplaćivati u ovim novčanicama. Napominju kako će se prva dva tjedna moći paralelno koristiti kune i euri, ali će se u trgovinama uvijek vraćati u eurima. Iz HNB-a su iznijeli i detalje oko toga što će se dogoditi s novčanicama i kovanicama kuna, ali i koliko će iznositi paketi eurokovanica.

Ilustracija: Pixabay

Važno je napomenuti kako će pripreme na kompletni prelazak na euro biti postepene i kako će se kune moći zamijeniti u prvih 12 mjeseci i nakon uvođenja eura i to bez naknade u poslovnicama banke, Fine i Hrvatske pošte, gdje će ujedno i građani dobiti početne pakete eurokovanica i to u iznosu od 33 eurokovanica. Postojat će i interaktivna karta bankomata na kojima se mogu podići euri.

euro
Što kad uvedemo euro? Donosimo odgovore na ključna pitanja o mirovinskim fondovima

Svi će dobiti paket eurokovanica

HNB je dao i preporuku bankama u Hrvatskoj da od 1. listopada do 31. prosinca ove godine ukinu potrošačima naknadu za polog gotovog novca kune na svoje račune, piše Poslovni dnevnik. Ovo se radi kako se samim uvođenjem eura ne bi opterećivao sustav. Jednako tako će i velik broj bankomata biti prilagođen za isplaćivanje eura, a objavit će se i karta na kojoj će se moći vidjeti na kojim sve bankomatima građani mogu podići eure.

Iz središnje banke kažu da su za potrebe predopskrbe eura tijekom 2022. i početne potrebe, nabavili najviše euronovčanica od 10 i 20 eura te eurokovanica od 1 i 2 centa, a one će se i najviše distribuirati. Početni paketi eurokovanica za građane sadržavat će 33 eurokovanica svih apoena ukupne vrijednosti 13 eura i 28 centi, a moći će se nabaviti za protuvrijednost od 100 kuna, naglašavaju iz HNB-a. Uvođenje eura utjecat će na mnoge stvari, a koje će promjene donijeti za mirovinske fondove pisali smo u ovom tekstu. 

Službeno počela proizvodnja hrvatskih eurokovanica, pogledajte kako izgledaju

Do kraja godine oko 420 milijuna eurokovanica

U Hrvatskoj kovanici novca u Svetoj Nedelji već je krenula proizvodnja hrvatskih eurokovanica, a do kraja godine se planira otkovati oko 420 milijuna eurokovanica. Više o samoj proizvodnji i izgledu eurokovanica smo pisali ovdje. Na tržište se planira pustiti oko 3.700 tona kovanica, kao i oko 350 milijuna komada novčanica.

Ipak, postojat će ograničenja količine kovanica i novčanica koje će se moći zamijeniti bez naknade, odnosno moći će se uzeti naknada u slučaju ako se odjednom mijenja više od 100 novčanica ili kovanica, navode iz Ministarstva financija.

Iz HNB-a pretpostavljaju da će se, po uzoru na zemlje koje su uvele euro kao nacionalnu valutu, prilikom zamjene kune za euro vratiti oko 1,1 milijarda komada kovanica kune. Dok će se novčanice kune uništavati na posebnim sustavima, kovanice će se čuvati tri godine u halama Ministarstva obrane jer je to rok za zamjenu kovanica. Neće postojati krajnji rok za zamjenu novčanica kuna u eure tako da će građani i nakon isteka prvih 12 mjeseci kunu moći zamijeniti za euro u HNB-u.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap