Potrošači trebaju paziti nakon uvođenja eura: Provjerite vraćaju li vam trgovci sav novac

Milan Dalmacija
20. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Građani bi nakon uvođenja eura, po riječima tajnika HUZP-a Tomislava Lončara, trebali pripaziti vraćaju li im trgovci svaki cent, ali i jesu li se smanjila pakiranja određenih proizvoda. Naravno, treba voditi računa i o mogućim poskupljenjima, iako vlasti navode da se ona zbog uvođenja eura ne smiju dogoditi.

trgovina za umirovljenike

Foto: Youtube screenshot

Inflacija je ponovno probila sve rekorde. Cijene proizvoda i usluga su u listopadu bile 13,2 posto više u odnosu na listopad prošle godine, a hrana je poskupjela za čak 19,7 posto. Samo u odnosu na rujan, cijene su više za 1,3 posto.

Tečaj €/kn: 7,53450

Na što treba pripaziti?

Uz to, mnogi strahuju da će uvođenje eura dodatno povisiti cijene, a u javnom prostoru se već čuju apokaliptične tvrdnje o teškoj zimi. No, postoje načini kako izbjeći neugodne situacije, tvrdi tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača (HUZP), Tomislav Lončar.

euro
Veliki vodič: Od danas kreće dvojno iskazivanje cijena, evo što nas još čeka do uvođenja eura

– Potrošači trebaju paziti jesu li cijene za neke proizvode osjetno povišene, jesu li pakiranja proizvoda ostala u istim kutijama, ali sa smanjenom gramažom, jer će tako trošiti i više eura kada sljedeće godine to bude moguće. Kad se uvede euro svakako će trebati paziti vraćaju li blagajnici svaki cent koji trebaju vratiti, jer to više nije jedna ili dvije lipe, već jedan ili dva centa, što je sedam ili petnaest lipa kojih uskoro neće biti, naglasio je Lončar za Glas Istre.

Zamrzavanjem cijena nije ništa postignuto

Dodao je kako ne zna što građani mogu očekivati sljedeće godine po pitanju cijena. Istaknuo je da se zamrzavanjem cijena određenih proizvoda pogoduje trgovcima.

– Ne znamo što možemo očekivati, jer su već prije uvođenja eura povećane cijene i sada čak “zacementirane” i to za 12 proizvoda, koje se ne mogu niti podignuti niti smanjiti, a pitanje je jesu li uopće trebale biti povećane. Vlada je, po našem mišljenju, trebala cijene vratiti na razinu od prije tri mjeseca, a ovako samo pogoduje trgovcima. To je gotovo pravilo i mislimo da je vrlo mali postotak proizvoda kojima za sada cijena nije povećana za 30-tak posto, zaključio je tajnik HUZP-a.

Ostavljate li kusur u trgovinama?

Potrošači trebaju paziti nakon uvođenja eura: Provjerite vraćaju li vam trgovci sav novac
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap