Trgovci u 480 prekršaja: Državni inspektorat o povredama dvojnog iskazivanja cijena

Milan Dalmacija
15. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Državni inspektorat je u prvih 10 dana obveze dvojnog iskazivanja cijena obavio oko 1.350 nadzora te utvrdio oko 480 povreda, od čega ih je oko 240 vezano upravo uz dvojno iskazivanje. Građani mogu prijaviti nepravilnosti putem internetskih stranica Državnog inspektorata ili sustava e-Građani.

hrana trgovina

Foto: Unsplash

Kako je bilo i najavljeno, od prvog dana službene primjene obveze dvojnog iskazivanja cijena, Državni inspektorat je krenuo u nadzor provedbe te odluke. Samo u prvih 10 dana obavili su oko 1.350 nadzora.

– Od ukupnog broja nadzora, utvrđeno je oko 480 povreda. Od njih je utvrđeno 186 povreda u ugostiteljstvu, a ostale su utvrđene u trgovini i kod pružatelja usluga, rekla je u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska, pomoćnica glavnog državnog inspektora Vedrana Filipović-Grčić.

Istaknula je da je 50 posto utvrđenih povreda vezano uz dvojno iskazivanje cijena te ponovila da ono mora biti prikazano na jasan, vidljiv, čitljiv i lako uočljiv način. Uz to, u svakoj prodavaonici ili kod pružatelja usluga te na internetskim stranicama mora biti prikazan i fiksni tečaj konverzije koji iznosi 7,53450 kuna za jedan euro.

– Zakon o uvođenju eura u RH govori da proces konverzije iz kune u euro ne smije dovesti do štete za potrošače. Ne smije doći do disproporcije cijene u kunama i cijene u eurima, govori ona.

Dvije najčešće povrede

euro
Veliki vodič: Od danas kreće dvojno iskazivanje cijena, evo što nas još čeka do uvođenja eura

Otkrila je i što Državni inspektorat smatra povredom odredbi o dvojnom iskazivanju cijena. Jedna je ako je cijena podignuta i pravilno preračunata u eure, ali je zadužena cijena artikla u kunama niža. Druga povreda se tiče akcijskih cijena, jer se zapravo trebaju navesti četiri cijene, najniža cijena u proteklih 30 dana u kunama i eurima te snižena cijena u kunama i eurima.

– Svi kupoprodajni ugovori koji su sklopljeni prije 1. siječnja 2023. godine ne smiju se mijenjati. Zakon regulira neprekinutost pravnih instrumenata, rekla je.

Od dvojnog iskazivanja cijena oslobođeni su OPG-ovi, osim ako je riječ o internetskoj prodaji, trgovine na klupama i štandovima te totemi na benzinskim postajama, automati za sreću, poklon-bonovi, telefonske kartice i svi drugi proizvodi na kojima je unaprijed otisnuta cijena.

Prijava prekršitelja putem interneta

Kuna ostaje važeće sredstvo plaćanja do 31. prosinca, a to znači da se ne može plaćati u eurima unatoč dvojno iskazanim cijenama. Jedini izuzetak je turistički sektor koji za nerezidente može obaviti plaćanje u eurima.

– Nakon 1. siječnja imat ćemo dvojni optjecaj kada ćemo moći plaćati u kunama i eurima, a nakon 14. siječnja sva će plaćanja biti isključivo u eurima, podsjetila je Filipović-Grčić.

Apelirala je na građane da se putem internetske stranice obrate Državnom inspektoratu, ako primijete nepravilnosti u dvojnom iskazivanju cijena. Građani prijave mogu poslati i putem sustava e-Građani.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap