Uskrs je, vrijeme je da riješimo ovaj misterij: koja je razlika između bijelih i smeđih jaja?

Josip Mihaljević
7. travnja 2023.
Novosti
A- A+

Od nekih ljudi se može čuti kako su jaja sa smeđom ljuskom (u daljnjem tekstu: smeđa jaja) bolja od jaja s bijelom ljuskom (u daljnjem tekstu bijela jaja). Ovisno s kime razgovarate, možete čuti kako su smeđa jaja bolja za napraviti slana jela, dok su bijela bolja za torte i kolače. Vrijeme je da stanemo mitovima na rep i saznamo pravu istinu vezanu uz bijela i smeđa jaja.

Foto: Pixabay

Najveća razlika između bijelih i smeđih jaja jest… boja njihove ljuske. Iako i drugih različitosti ima, budite sigurni kako su i jedna i druga jaja dobra, odnosno nijedno nije zdravije ili nezdravije od drugoga. I bijelo i smeđe jaje ugrubo će imati istu nutricionističku vrijednost, bit će istog okusa i jednako su ukusna i u slanim i u slatkim jelima.

Ako ste u prošlosti primjetili kako bijela ili žuta jaja imaju tvrđu/tanju ljusku, ne bojte se. Mlađe koke će u pravilu snijeti jaja tvrđe ljuske, bila ona bijela ili smeđa. Boja jaja ne govori o tome jesu li ona pokvarena, to možete vidjeti pomoću nekoliko trikova koje smo naveli u ovom tekstu.

jaja u kartonu s nacrtanim licima
Donosimo četiri jednostavna trika koja će vam otkriti jesu li jaja pokvarena

Odakle mit da su smeđa jaja bolja?

Smeđa jaja su u trgovinama diljem svijeta u pravilu skuplja. Pametan je to marketinški trik jer će prosječni kupac zaključiti “ako nešto više košta, vjerojatno je bolje”. Iako će u nekim slučajima tomu biti tako, u slučaju jaja to nije istina.

Još jedan razlog zašto su smeđa jaja skuplja je taj da kokoši koje donose smeđa jaja više jedu. Industrijski gledano, to znači da su one skuplje za održavanje, a proizvođač mora nekako pokriti taj nesrazmjer u odnosu s kokošima koje donose bijela jaja.

Vidite, bijela jaja će u najvećem broju slučajeva snijeti kokoš koja je bijele boje, i koja, još važnije, ima bijele ušne resice. Smeđa jaja će, logično, u najvećem broju slučajeva snijeti kokoš koja je smeđe, odnosno crvenkaste boje i koja ima crvene ušne resice. To nije neko strogo pravilo niti biste trebali imati razloga za paniku ako bijela kokoš snese smeđe jaje.

kokoši

Foto: Pixabay

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap