Donosimo četiri jednostavna trika koja će vam otkriti jesu li jaja pokvarena

Ana Kanazir
1. travnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Ususret Uskrsa većina građana kupuje jaja i to u većim količinama nego inače. Jaja se tako onda jedu hladna i to nekoliko dana nakon što su skuhana. Upravo zato je važno obratiti pažnju na to da su jaja dobra. Jesu li jaja pokvarena možete saznati pomoću nekoliko jednostavnih trikova, od kojih je jedan svima poznat, a radi se o stavljanju jaja u vodu.

jaja u kartonu s nacrtanim licima

Jaja | Foto: Unsplash

Bez obzira gdje kupujete jaja, uvijek je dobro biti oprezan. Kako biste provjerili jesu li jaja pokvarena možete isprobati nekoliko trikova. Tako treba obratiti pažnju na nekoliko stvari prije nego ih skuhate i obojite.

smeđe i bijelo jaje u posudici
Uskrs je, vrijeme je da riješimo ovaj misterij: koja je razlika između bijelih i smeđih jaja?

Provjera datuma

Prije svega, provjerite rok upotrebe jaja. Kao što smo pisali ovdje, neki proizvodi će na sebi imati oznaku ‘upotrijebiti do’, a drugi ‘najbolje upotrijebiti do’. Iako zvuči isto, ove dvije rečenice imaju i različito značenje na koje treba obratiti pažnju. Jaja će na kartonu imati rok trajanja i njega bi se trebalo pridržavati.

Provjera mirisa

Drugi vrlo logičan korak je provjera mirisa kada jaja razbijete u posudu. Jaja koja nisu dobra će imati vrlo neugodan, specifičan miris kada ih razbijete, a pogotovo kada ih napravite. Ova jaja je najbolje baciti u smeće i kupiti nova. Svježa jaja neće imati nikakav miris.

Provjera ljuske jaja

Osim testa mirisa, da nešto nije u redu s jajima će otkriti i njihov izgled. Točnije, jaja koja na ljusci imaju neku pukotinu, nisu dobra za jesti. Ovo može značiti da se u jajima nalaze bakterije koje će izazvati zdravstvene probleme. Još jedan znak da jaja nisu najbolja je kada ih razbijete, a žutanjci su jako tekući i razliveni. Ovo nije uvijek znak da su jaja pokvarena, ali ako su jaja dugo stajala i uz to imaju neugodan miris, bolje ih je baciti.

Provjera u vodi

Jedan od najpoznatijih načina kako vidjeti jesu li jaja dobra je i provjera kako se ponašaju kada se stave u vodu. Točnije, napunite posudu ili širu čašu vodom i jaje stavite u nju. Ako jaje potone, to znači da je svježe i dobro za konzumaciju, ako jaje pluta i ostane na površini, ovo je znak da je jaje staro. Ipak, ova metoda ne govori o tome je li jaje pokvareno, već samo koliko je staro pa uz pvu možete koristiti ostale nabrojene načine kako vidjeti jesu li jaja pokvarena.

jaja u kartonu s nacrtanim licima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap