Umirovljenicima od 26 do 600 eura božićnice: ‘Dokad ćemo trpjeti diskriminaciju?’

Jasmina Grgurić Zanze
29. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Jednima 26 eura, drugima 600 eura, a trećima – ništa. Rezime je to isplate božićnica umirovljenicima u gradovima i općinama diljem Hrvatske. Dio starijih građana ogorčen je jer im blagdanska košarica ovisi o mjestu u kojem žive. Zagrebačka umirovljenica Matija tako izaziva gradonačelnika da s 26 eura kupi sve što mu je potrebno za ispeći kolače i meso s prilogom te serviranje piće.

Photo: Rawpixel

Božićnice umirovljenicima svake godine dijeli više od stotinu gradova i općina. Cenzusi za ostvarivanje ovog prava uglavnom se podižu, jer mirovine rastu zbog rasta plaća i troškova života, a podižu se i sami iznosi blagdanskih pomoći. Ove godine postoji širok raspon iznosa božićnica pa će neki dobiti 26, a neki 600 eura.

‘Koliko si sretan za blagdane ovisi o tome gdje živiš’

Dok se iznos božićnice najčešće kreće oko 50 eura, ima i gradova koji daju višestruko veće iznose. Rekorder među njima već tradicionalno je Umag s novčanim darom do čak 600 eura, dok primjerice Zagreb isplaćuje svega 26,5 eura onima s najnižim primanjima u starosti.

– Imam malu mirovinu, ali ne dobivam božićnicu. Željela bih vidjeti gradonačelnika u blagdanskoj kupovini s tih 26 eura. Jako me zanima koje bi on to namirnice kupio i donio kući kako bi se ispekli kolači i komad mesa, uz prilog i piće. Svake godine čitam o umaškim božićnicama i pitam se do kada ćemo trpjeti tu diskriminaciju. Koliko si sretan za blagdane u starosti ovisi samo o tome gdje živiš, kaže nam zagrebačka umirovljenica Matija.

Cenzus u Umagu 300 eura, u Zagrebu 225 eura

Ruka s eurima u prvom planu, a u pozadini se nalazi ukrašeni bor
U više od 120 gradova i općina dijele se božićnice umirovljenicima, pogledajte hoćete li je i vi dobiti

Umag ove godine dijeli božićnice od 200 do 600 eura za umirovljenike i građane starije od 65 godina, a čiji su mjesečni prosječni primici manji od 300 eura. Također, uvjet je i najmanje pet godina prebivališta na području grada Umaga. Najveći iznos od 600 eura dobit će oni čiji su prihodi manji od 150 eura. Po 400 eura dodjeljuje se korisnicima čiji mjesečni prosječni iznos ukupnih prihoda, odnosno primitaka u tekućoj godini, iznosi od 150,01 do 200 eura, dok se po 200 eura dodjeljuje korisnicima s primanjima od 200,01 do 300 eura.

Zagrebački umirovljenici koji inače primaju novčanu pomoć od Grada, u prosincu će uz redovitu isplatu dobiti i božićnicu od 26 i pol eura, odnosno nekadašnjih 200 kuna. Pravo na mjesečnu novčanu naknadu ostvaruju umirovljenici s ukupnim prihodima do 225,63 eura mjesečno, o čemu smo pisali ovdje.

Popis dosad poznatih gradova i općina koje u 2023. godini dijele božićnice umirovljenicima možete pronaći na ovoj poveznici.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap