‘Umirovljenici zajedno’ traže pravobranitelja za umirovljenike i zabranu dosmrtnog uzdržavanja

Jasmina Grgurić Zanze
12. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Uvođenje javnog pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe te zabranu dosmrtnog uzdržavanja traži koalicija ‘Umirovljenici zajedno’. Navode da su upoznati sa slučajevima uhodanih timova medicinskog osoblja i odvjetnika, koji se zbližavaju s osobama na palijativnoj skrbi i u bolnicama kako bi im oteli svu imovinu, pri čemu je takva praksa posve legalna.

U pravom planu su ruke koje potpisuju ugovor

Potpisivanje ugovora | Foto: Pixabay

Koalicija ‘Umirovljenici zajedno‘ traži žurno uvođenje instituta javnog pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe, kako bi se ta osjetljiva kategorija društva bolje zaštitila od brojnih prevara i prijetnji kojima je izložena. Zalažu se i za zabranu instituta dosmrtnog uzdržavanja, odnosno mogućnosti sklapanja takvih ugovora.

Medicinari i odvjetnici starcima otimaju imovinu

Ruka mlađe osobe na ramenu starije osobe koja gleda prema toj ruci
Registar ugovora o uzdržavanju trebao bi stati na kraj varanju starijih i nemoćnih osoba

Kod sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju, imovina uzdržavatelju pripada tek nakon smrti osobe. Kod dosmrtnog uzdržavanja, osoba se odmah upisuje na imovinu, o čemu smo pisali ovdje.

Dosmrtno uzdržavanje je, istaknuli su u svom priopćenju, jedna od najopasnijih prijetnji za osobe treće životne dobi, u velikom broju slučajeva besramna pljačka i gaženje dostojanstva osjetljivih osoba pred krajem života. Navode da su upoznati sa slučajevima uhodanih timova medicinskog osoblja i odvjetnika, koji se zbližavaju s osobama na palijativnoj skrbi i u bolnicama kako bi im oteli svu imovinu, pri čemu je takva praksa posve legalna. Tome treba stati na kraj, poručuju Milivoj Špika i Lazar Grujić iz koalicije ‘Umirovljenici zajedno’.

Pravobranitelj kao jamac dostojanstvene starosti

Pravobranitelj s adekvatnim zakonskim ovlastima mogao bi preuzeti zaštitu osoba koje su iznevjerile vlastite obitelji, zdravstvo i sustav socijalne skrbi, te im omogućiti dostojanstvenu starost i zaštitu njihovih prava. Saborski zastupnik Silvano Hrelja uputio je krajem siječnja ove godine u saborsku proceduru Prijedlog zakona o pravobranitelju za umirovljenike i starije osobe, o čemu smo pisali ovdje.

– Umirovljenicima je potrebna institucija koja će se i nakon provedenih izbora s umirovljeničkim političkim strankama boriti za dostojne iznose mirovina iznad granice siromaštva, smatraju Umirovljenici zajedno. Poručuju i da će odmah krenuti u borbu da se mirovine povećaju za 200 eura.

Umirovljenici, vjerujete li da ćete nakon izbora živjeti bolje?

Copy link
Powered by Social Snap